U Mađarskoj predložen zakon protiv LGBT „propagande”


Vladajuća stranka Mađarske Fides predložila je zakonsku zabranu širenja sadržaja koji promoviše rodnu promenu ili homoseksualnost kod maloletnika, što su aktivisti uporedili sa ruskim zakonom o „gej propagandi” iz 2013. godine.

Vlada premijera Viktora Orbana, koju očekuju izbori početkom 2022. godine i koja snažno zastupa hrišćansko-konzervativnu politiku, napravila je novi korak protiv LGBT zajednice, amandmanom koji su poslanici Fidesa podneli parlamentu u četvrtak, a na zakon kojim se kažnjava pedofilija, prenosi Tanjug.

U predlogu amandmana poslanici traže da se u zakon unese odredba koja zabranjuje prikazivanje pornografskog sadržaja i bilo kojeg drugog sadržaja mlađima od 18 godina, uključujući i reklame, koji podstiče promenu pola ili homoseksualnost.

Takođe se predlaže uspostavljanje liste organizacija kojima je dozvoljeno održavanje predavanja seksualnog obrazovanja u školama.

ČITAJTE:  Podignuta optužnica zbog ucene i maltretiranja homoseksualaca

„Novi zakon koji je predložio Fides ozbiljno bi ugrozio slobodu govora i prava dece”, saopštila je najveća organizacija za prava LGBT populacije u Mađarskoj „Hatter Society” uporedivši predlog sa ruskim zakonom o gej propagandi.

Oni su zajedno sa šest drugih organizacija za zaštitu prava pozvali Fides da povuče predlog zakona, o kome bi moglo da se odlučuje sledeće nedelje.

U Rusiji je zakon, koji je predsednik Vladimir Putin potpisao 2013. zabranio širenje „propagande o netradicionalnim seksualnim odnosima” među mladim Rusima.

U zakonu koji je u decembru usvojila mađarska desničarska vladajuća koalicija u parlamentu, zabranjuje se usvajanje dece istopolnim zajednicama, porodica je definisana kao „zasnovana na braku i odnosu roditelja i deteta”, a navodi se da je „majka žena, a otac muškarac”.

ČITAJTE:  Ruskinje kažnjene zbog ljubljenja u videu

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.