U Letoniji registrovano prvo istopolno partnerstvo


Riga, Letonija – Danas je u Letoniji zvanično registrovana prva istopolna zajednica, nakon što je novi zakon o istopolnim parovima stupio na snagu. Maksims Ringo i Janis Loks su neposredno nakon ponoći registrovali svoje partnerstvo u advokatskoj kancelariji u Rigi, razmenivši srebrno prstenje.

“Ovo je za nas uglavnom praktično rešenje, nakon pet i po godina zajedno,” izjavio je Ringo.

Homosеksualnost ostaje tema koja izaziva podele u Letoniji, čiji zakonodavci su 2005. promenili ustav kako bi definisali brak isključivo kao zajednicu između muškarca i žene. Ipak, prošlog novembra, letonski parlament je izglasao zakon o istopolnim građanskim zajednicama, nakon što je 46 istopolnih parova uspelo da se izbori za priznanje kao porodice u očima zakona.

ČITAJTE:  Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova

Ovim potezom, Letonija se pridružuje većini zemalja Evropske unije koje priznaju istopolne zajednice, dok još pet članica – Bugarska, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka – ne pružaju ovu pravnu mogućnost. Letonija je takođe prošle godine izabrala prvog otvoreno deklarisanog gej predsednika, Edgarsa Rinkevičsa, što je dodatno osnažilo LGBT+ zajednicu u zemlji.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.