U Beogradu sada dve gej parade?


Prema pisanju tabloida  gej parada biće održana 24. juna, i to kao kao protest transeksualaca zbog ugroženih prava i bezbednosti.

Glavni zahtevi protesta biće izmene zakona o matičnim knjigama, kako bi transrodne osobe mogle da dobiju dokumenta u skladu sa rodnim identitetom, i time izbegle probleme koje imaju pri identifikaciji u pošti, banci…

Prema rečima Vesne Zorić iz udruženja građana Egal, jednog od organizatora protesta, najveći problem transrodnih osoba je nasilje koje trpe.

“Samo u poslednjih mesec dana zabeležena u tri napada, a da ne pominjemo ostale probleme s kojima smo suočeni. Transrodne osobe su vidljivije od ostalih pripadnika LGBT populacije i samim tim izloženiji svakodnevnoj diskriminaciji”, kaže Zorić.

Ona ističe da transrodne osobe imaju loša iskustva sa policijom, tužilaštvoim i sudovima. Policija, kaže Zorić, ponekad ne želi ni da interveniše u slučaju nasilja, a kada ipak obavi svoj posao dešava se da tužilaštvo i sudovi odugovlače sve do zastarevanja slučaja.

Protest zakazan za kraj juna ima načelnu podršku organizatora Parade ponosa, gej parade koja se već godinama održava u septembru, ali je pitanje da li će podrška prerasti i u sudelovanje u protestu.

Goran Miletić, jedan od organizatora parade ponosa, kaže za “Informer” da je “malo neumesno da učestvuju u dve parade”.

Lider Narodne mreže i bivši čelnik desničarskog pokreta Dveri, Vladan Glišić, kaže da su gej parade u Srbiji potpuno besmislene. “Pa osobe ovakvog seksualnog opredeljenja kod nas sada zauzimaju najviše pozicije u državi. Jedna od gej osoba je ministar (Ana Brnabić), a možda će biti i premijer. Nema, dakle, ni govora o ugroženosti. Ovde je ugrožena tiha većina ljudi kojima nikakve parade ne pomažu”, kaže Glišić.

Izvor: Mondo


ČITAJTE:  Švedska vojska u duginim bojama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.