U Beogradu obeležen Dan sećanja na žrtve transfobije


Paljenjem sveća na Trgu republike u Beogradu i skretanjem pažnje javnosti na prisustvo mržnje prema transrodnim i transpolnim osobama danas je obeležen 23. Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije.

Zoran MrđaStigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta,što je deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava, navodi na svjoj internet stranici NVO Geten, koja je u pripremi ovogodišnje manifestacije ocenila da su trans osobe u Srbiji i dalje izložene diskriminaciji, nasilju i transfobičnom nasilju, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja.

Geten zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta, što znači ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom.

ČITAJTE:  Parada ponosa u Prištini: Gradonačelnik, Kurti i ministri u prvim redovima

U Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba (Trans Murder Monitoring Report) koji svake godine publikuje tim „Transrespect versus Transphobia Worldwide“ (Poštovanje protiv transfobije širom sveta) navedeno je da je ove godine u svetu ubistava porastao za sedam odsto u odnosu na ažurirane podatke iz 2020. godine, kada je bilo šest odsto više ubistava nego tokom 2019. godine.

Prema izveštaju, tokom poslednje godine ubijeno je 375 trans i rodno različitih osoba, a po prvi put takvi zločini zabeleženi u Grčkoj, Kazahstanu i Malaviju. Prema polnoj strukturi, 96 odsto žrtava su trans žene ili trans feminine osobe, a 58 odsto radilo je u seks industriji. U Evropi su 43 odsto žrtava bili migranti ili migrankinje. Žrtve su u proseku imale 30 godine, najmlađa 13, a najstarija 68.

ČITAJTE:  Vatikan: Operacija promene pola je teška povreda ljudskog dostojanstva

Podaci se u većini zemalja ne prikupljaju sistematski, a stalno pogrešno pripisivanje roda od strane porodica, vlasti i medija sprečava precizno utvrđivanje broja neprijavljenih slučajeva, zaključeno je u izveštaju.

Manifestacija Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije postoji od 1999. godine i cilj joj je da održi sećanje na transrodne i transpolne osobe koje su bile žrtve ubistva, radi podizanja svesti javnosti o tim zločinima i stvaranja prostora za iskazivanje žalosti za njima.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.