Twink kao evolucija muškarca


U filmu „Call Me by Your Name“ postoji scena o kojoj mnogi razmišljaju već neko vreme, a dešava se na samom početku gej odiseje koju je napravio Luca Guadagnino. Naime, junak kojeg igra Armie Hammer – Oliver, znojav i zadihan prilazi Eliu, mladiću kojeg igra Timothée Chalamet, a kako bi mu „ukrao“ gutljaj vode. Budući da je osetio koliko je mladić nervozan, Oliver počne da mu masira ramena kako bi ga opustio. I upravo je ta scena ona koja je ostala najviše upamćena, ali ne zbog toga što dva heteroseksualna muškarca koja se bave glumom izvode momenat prigušene gej žudnje, već zbog njihove razlike u telesnoj pojavnosti. Hammer, tridesetjednogodišnjak, visok oko 195cm, širokih ramena i maljav, stoji kao suprotnost onome što predstavlja dvadesetdvogodišnji Chalmet, koji je oko 12cm niži, glatke kože i nežne, gotovo ptičje konstitucije. Chalmet je, zapravo, slika onoga kako twink izgleda danas.

ČITAJTE:  Zvezda serije „Euforija“ ne želi više da glumi trans uloge

O poreklu ovog termina se još uvek raspravlja, pa ga neki povezuju sa „twank,” kako su dvadesetih godina prošlog veka u Britaniji nazivali klijente muških prostitutki, dok ga drugi definišu kao deo fantazije o mlađim muškarcima, koji su privlačni, bez malja, i obavezno mršavi. Varijacije su se tokom godina umnožavale, te ima nekoliko modernih verzija, a poput Euro twinka, koji se rodio u nedrima slovačkog pornografskog studija BelAmi, twunka, čiji je rodonačelnik Zac Efron, te femme twinka, kojeg predstavlja šampion umetničkog klizanja Adam Rippon.

Najnovija twink varijanta, čiji su pripadnici vrlo često strejt, ponela je ime „umetnički twink,“ a nastala je na osnovu fotografija koje je krajem devedesetih pravio Ryan McGinley, te ih okupio pod zajedničkim nazivom „The Kids Are All Right.“ A na kojima su modeli kuće Saint Laurent. Brzo su postali deo kulturnog mejnstrima, te formirali kohorte čiji je cilj da stoje nasuprot krupnih, maljavih drvoseča.

ČITAJTE:  Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon

Tokom istorije, oni koji su se bavili umetnošću obično nisu bili opterećeni stereotipima o muževnosti, a kumovi modernog twinka su svakako i tvorci nebinarnog popa – od Freddija Mercurija do Adama Lamberta, koji su popločali put za savremenog muškarca, uprkos tome što su javni delovi njihovih ličnosti često prikazivani kao glam-rock karikature. Gej twinkovi današnjice, poput pevača Olly Alexandera iz grupe Years & Years, ne izgledaju izveštačeno ili kostimirano kao što je to bio slučaj sa očevima twinka, a seksepil se više ne vezuje samo za rodni identitet, te stereotipnu pojavnost.

Ženski tipovi tela smenjivali su se onako kako se smenjivala i potražnja u okviru modne industrije, ali kada su u pitanju muškarci, godinama, čak decenijama, dominirao je jedan te isti tip, pa su alternative obično ignorisane. I dok žene sve snažnije koriste svoje glasove za brisanje posledica otrovnog maskuliniteta, unutar mejnstrim kulture dešava se drugačija promena: twinkovi nisu tek gej fantazija, ili samo nečija želja, već transformacija koja menja razumevanje muževnosti, te nudi drugačiji odgovor na pitanje šta znači biti muškarac.

ČITAJTE:  Modni mogul navodno godinama silovao mladiće

Izvor: XXZ magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.