Turska policija sprečila paradu transeksualaca

Turska policija rasturila je malu grupu boraca za prava transrodnih osoba koja je pokušala da održi protest na istanbulskom centralnom trgu Taksim, noseći zastave u duginim bojama, a sedam osoba je pritvoreno.


Grupa za ljudska prava “Istanbul LGBTI”, koja je uprkos zabrani održavanja skupa organizovala osmu “Trans paradu ponosa”, saopštila je putem društvenih mreža da “ne prepoznaje zabranu”, prenosi AP.

Okupljeni aktivisti su u prenosu uživo putem Fejsbuka govorili “Mi smo transrodne osobe, ovde smo, naviknite se na to, ne idemo nigde”.

Na Tviter nalogu, organizatori su napisali “Svi putevi vode ka Taksimu” koristeći haštag #GameOfTrans (Igra transrodnih), međutim policija ih je sprečila da dođu na trg Taksim.

Kancelarija guvernera u Istanbulu saopštila je u subotu uveče da je zabranila održavanje skupa kako bi očuvala javni red, kao i bezbednost učesnika i turista.

Turska ne kriminalizuje trans-seksualnost, međutim, građanski zakonik zahteva dozvolu suda i prisilnu sterilizaciju transrodnih osoba, koje žele da se podvrgnu promeni pola.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.