Transrodne plivačice ne mogu da se takmiče sa ženama


Za nova pravila je glasao 71 odsto delegata na skupštini FINA koja je odžana u Budimpešti gde je u toku Svetsko prvenstvo u sportovima u vodi.

Svetska plivačka federacija (FINA) zabranila je transrodnim plivačicama da se takmiče u ženskoj konkurenciji ako su prošle bilo koji period puberteta kao muškarci.

Prema novim pravilima, transrodne takmičarke moraju da završe tranziciju do 12. godine kako bi mogle da se učestvuju u ženskim nadmetanjima.

FINA je saopštila i da joj je cilj da uspostavi „otvorenu” kategoriju za takmičare i takmičarke čiji je pol drugačiji od onog na rođenju.

Za nova pravila je glasao 71 odsto delegata na skupštini FINA koja je odžana u Budimpešti gde je u toku Svetsko prvenstvo u sportovima u vodi.

„Ovo je samo prvi korak ka potpunoj inkluziji transrodnih sportista”, navodi se u saopštenju FINA.

Pre glasanja, delegati skupštine FINA predstavljen je izveštaj radne grupe o transrodnim takmičarama, čiji članovi su istaknute ličnosti iz sporta, prava i medicine.

„Pristup FINA u izradi ove politike bio je sveobuhvatan, zasnovan na nauci i inkluzivan, i, što je važno, naglašav pravičnost konkurencije”, rekao je Brent Novicki, izvršni direktor upravnog tela.

Husain al Musalam, predsednika FINA, rekao je da ova organizacija pokušava da zaštiti prava sportista da se takmiče, ali da zaštiti pravičnost takmičenja.

„Svi sportisti su dobrošli u FINA.

„Stvaranje otvorene kategorije znači da svi imaju šansu da se takmiče na vrhunskom nivou.”

„Ovako nešto nije postojalo ranije i FINA je predvodnica.”

„Želim da se svi sportisti osećaju kao da pripadaju ovde, da mogu da razvijaju sopstvene ideje.”

ČITAJTE:  Nema više lekova za blokiranje puberteta za decu u Britaniji

Šeron Dejvis, bivša britanska reprezentativka, koja je bila protiv učešća transrodnih sportistkinja u ženskoj konkurenciji, rekla je da je ponosna na njen sport i na FINA.

Zahvalila se ovoj organizaciji „na tome što je konsultovala nauku, kao i sportiste i trenere i što se zauzela za pravičnost u ženskom sportu.”

Dodala je „da će uvek i svakome poželeti dobrodošlicu, bez obzira na to kako se identifikuju”, ali je dodala da je pravičnost osnova sporta.

Ipak, „Athlete Ally”, grupa za zaštitu LGBT prava koja je organizovala potpisivanje pisma podrške za transrodnu plivačicu Liju Tomas u februaru, nazvala je nova pravila FINA „diskriminišućim, štetnim, nenaučnim i suprotnim principima MOK-a iz 2021.”

„Ako zaista želimo da zaštitimo ženski sport, moramo uključiti sve žene”, navodi se u tvitu grupe.

Plivanje prati biciklizam u promeni pravila

Odluka FINA usledila je posle poteza Međunorodne biciklističke federacije (UCI) u četvrtak da udvostruči vremenski period pre nego što vozač koji prolazi kroz tranziciju iz muškarca u ženu može da se takmiči u ženskim trkama.

Pitanje plivanja je „katapultirano” u centar pažnje posle iskustva Lije Tomas.

U martu, Lia Tomas je postala prva transrodna plivačica koji je osvojila titulu koledž prvaka pobedom u ženskoj disciplini 500 jardi slobodnim stilom.

Tomas je plivao za muški tim Pensilvanije tri sezone pre nego što je započeo terapiju zamene hormona u proleće 2019.

Od tada je oborila rekorde za univerzitetski plivački tim.

Više od 300 plivača i plivačica u Americi potpisalo je otvoreno pismo podrške Tomas i svim transrodnim i nebinarnim plivačima.

Ipak, veliki broj sportista i organizacija je izrazio zabrinutost zbog inkluzije trans takmičara.

ČITAJTE:  Ministar Žigmanov falsifikuje realnost života LGBTI ljudi u Srbiji

Neki od plivača i plivačica koje nastupaju za isti tim kao Tomas i njihovi roditelji napisali su anonimna pisma podržavajući njeno pravo na tranziciju, ali su dodali da nije fer da se takmiči kao žena.

Američki plivački savez promenio je pravila za vrhunske plivače u februaru kako bi omogućio transrodnim sportistima da nastupaju na elitnim takmičenjima.

Usvojeni su kriterijumi čiji je cilj da smanje bilo kakvu nepravednu prednost, što obuhvata i testove testosterona 36 meseci pre takmičenja.

Prošle godine, dizačica tegova Lorel Habard sa Novog Zelanda postala je prva otvoreno transrodna sportistkinja koja se takmičila na Olimpijskim igrama u kategoriji različitog pola od one u kojoj je rođena.

Šta kažu stručnjaci?

Doktor Majkl Džonjer, psiholog:

„Testosteron u muškom pubertetu menja fiziološke determinante učinka i objašnjava polno zasnovane razlike, za koje se smatra da su jasno vidljive do 12. godine.

„Čak i ako je testosteron potisnut, njegovi efekti poboljšanja performansi će se zadržati.”

Doktor Adrijan Juko, aktivista, istrživač i advokat:

„Pravila naglašavaju da nijedan sportista nije isključen iz takmičenja pod okriljem FINA ili postavljanja rekorda na osnovu zakonskog pola, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja.

„Predložena otvorena kategorija ne bi trebalo da postane ona koja doprinosi već postojećim nivoima diskriminacije i marginalizacije ovih grupa.

„Ovu politiku vidim samo kao prvi korak ka punom uključivanju i podršci učešću transrodnih i rodno različitih sportista u vodenim sportovima, a ima još mnogo toga da se uradi.”

Doktorka Sandra Hanter, psihološkinja specijalizovana za polne i starosne razlike u nastupu sportista:

„Od 14. godine i kasnije, razlika između dečaka i devojčica je značajna.

ČITAJTE:  Zvezda serije „Euforija“ ne želi više da glumi trans uloge

„To je zbog prednosti koje se doživljavaju zbog fizioloških adaptacija testosterona i posedovanja ipsilon hromozoma.

„Neke od ovih fizičkih prednosti su strukturalnog porekla, poput visina, dužina udova, veličina srca i pluća i one će se zadržati, čak i uz potiskivanje ili smanjenje testosterona koji se javlja u tranziciji iz muškarca u ženu.”

Samer Sanders, bivša olimpijska i svetska šampionka u plivanju:

„Ovo nije lako. Moraju da postoje kategorije – ženske, muške i kategorija za trans žene i muškarce.

„Poštena konkurencija je uporište i glavna komponenta naše zajednice – ovaj pristup štiti integritet postojećeg sportskog procesa u kojem godišnje učestvuju milioni devojaka i žena.”

Jedna od najvećih rasprava u sportu

Rasprava oko uključivanja transrodnih žena u ženski sport izazvala je podeljena mišljenja u u svetu sporta, ali i van njega.

Mnogi tvrde da transrodne žene ne bi trebalo da se takmiče u ženskoj konkurenciji zbog mogućih prednosti koje mogu zadržati – ali drugi tvrde da bi sport trebalo da bude inkluzivniji.

Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletske federacija rekao je da bi integritet i budućnost ženskog sporta bili „veoma krhki” ako sportske organizacije donesu pogreše propise za transrodne sportiste.

Suština rasprave svodi se na postizanje složene ravnoteže između inkluzije, sportske pravde i bezbednosti.

Trans žene moraju da se pridržavaju brojnih pravila da bi se takmičile u određenim sportovima.

U mnogim slučajevima to znači snižavanje nivoa testosterona u određenom vremenskom periodu, pre nego što se takmiče.

Međutim, postoji zabrinutost, kao što je naglašeno u odluci FINA, da sportisti zadržavaju prednost zbog prolaska kroz muški pubertet koji se ne rešava smanjenjem testosterona.

Izvor: BBC


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.