Transrodna plivačica iz SAD ne može na Olimpijske igre


Transrodna plivačica Lia Tomas neće moći da se takmiči na Olimpijskim igrama u ženskoj konkurenciji, uključujući tu i Igre u Parizu, nakon što je Sud za sportsku arbitražu doneo odluku da njena žalba nema dovoljno argumenata kako bi odluka Svetske plivačke federacije bila oborena.

Lia Tomas je u januaru podnela žalbu Sudu za sportsku arbitražu u želji da ospori odluku Svetske plivačke federacije prema kojoj transrodne osobe ne mogu da se takmiče u ženskoj konkurenciji na najvećim plivačkim takmičenjima.

Odluka važi za sve muškarce koji su promenom pola postali žene, ukoliko je do promene pola došlo nakon navršene 12. godine života, odnosno pre dostižanja faze dva puberteta.

ČITAJTE:  Optuženi za ubistvo Noe Milivojev negirao krivicu

Iz Svetske plivačke federacije ocenili su da je odluka CAS veoma važan korak u zaštiti ženskog sporta.

Odlukom CAS Tomas može da učestvuje na nacionalnim takmičenjima u Americi, jer se ona ne svrstavaju među elitna plivačka takmičenja. Takođe, dodaje se da odluke nacionalnih federacija ne mogu da utiču na odluke svetske federacije.

Svetska plivačka federacija je, dokumentom kucanim na 24 strane, striktno odredila uslove za učešće transrodnih osoba u ženskim elitnim takmičenjima i još tada, u martu 2023. najavila kreiranje „otvorene“ kategorije za sve one koji ne ispunjavaju uslove za takmičenje u muškoj ili ženskoj konkurenciji.

Izvor: Sport klub


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.