Trans muškarci idu u penziju kad i cis muškarci


Ukoliko osoba rođena kao žena izvrši tranziciju u muški pol, prema odluci Višeg suda Austrije, menja se i starosna granica za odlazak u penziju.

Trans muškarac iz Austrije je sa 57 godina izvršio tranziciju, i sada će, prema odluci Višeg suda Austrije moći u penziju tek sa 65 godina. Sud je naveo da za odlazak u penziju važi pol unet u Centralni registar građana, prenose austrijski mediji.

Trans muškarac je izvršio tranziciju 2017. godine. Pre toga je u Centralnom registru vođen kao žena, bio je u braku i majka dvoje dece.

Posle izvršene tranzicije on se u Centralnom registru vodi kao muškarac. Ipak, pre dve godine je, kada je napunio 60, zatražio starosnu penziju.

ČITAJTE:  Usvojen zakon koji olakšava promenu pola

Međutim, penziono osiguranje je odbilo taj zahtev, navodeći da za tu osobu važi starosna granica predviđena za muškarce.

Na tu odluku je podneta žalba sudu, uz navode da, i pored operacije promene pola, ima primarne ženske polne organe i tipično “žensku poslovnu biografiju”.

Sud u Gracu je, u prvoj instanci, odbio žalbu, što je sada učinio i Viši sud Austrije.

Sudovi su istakli da starosna granica zavisi od pola, i da je za to važan upis u Centralni registar građana.

Podnosiocu žalbe je rečeno da je sam promenio pol u Centralnom registru, pošto je želeo da bude tretiran kao muškarac.

Viši sud je objasnio da ni činjenica da nisu operativno uklonjene ženske genitalije, ne odlučuje kako se osoba tretira, već kako je upisana u Centralni registar, a tu se vodi kao muškarac.

ČITAJTE:  Ko su "nebinarne osobe" i kako da im se obraćate?

Izvor: RTS


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.