Tokom 2017. osam fizičkih napada na LGBT osobe u Srbiji


Udruženje “Da se zna” evidentiralo je 20 zločina iz mržnje, pet diskriminatornih incidenata i pet slučajeva govora mržnje direktno upućenih pojedincu ili organizaciji, od januara do oktobra 2017, rečeno je na predstavljanju izveštaja “Podaci, a ne zvona i praporci – diskriminatorni incidenti i zločini motivisani homofobijom i transfobijom”.

Prema podacima Udruženja počinjeno je osam fizičkih napada, od kojih je jedan bio ekstreman, kada je 30. aprila 2017. trans žena zadobila višestruke posekotine po glavi i telu i slomljen joj je ručni zglob.

Na nju je nasrnula grupa ljudi, gađala je betonskim kockama i tukla je, a zatim su taksisti odbili da je voze u bolnicu. Ta osoba imala je i problema sa postupanjem policije, koja joj je prigovarala zbog toga kako je obučena, a na pitanje kada bi slučaj mogao da bude rasvetljen, rekla joj je da još ni slučaj ubistva predsednika SAD Džona Kenedija nije rešen.

ČITAJTE:  Parada ponosa u Prištini: Gradonačelnik, Kurti i ministri u prvim redovima

“Ovo ukazuje da trans žene ne mogu da očekuju da policija reši njihov slučaj, dok se ne reši slučaj Kenedi”, rekao je predstavnik “Da se zna” Miloš Kovačević.

Najveći broj slučajeva (18) dogodio se u Beogradu, a jedna trećina napada i incidenata na javnom mestu – ulici, javnom prevozu, u ugostiteljskom objektu, ali i u autobusu za dobrovoljno davanje krvi.

Policiji je prijavljeno 67 odsto napada, dok 29 nije. Oko 50 odsto ljudi koji su nasilje prijavili, negodovali su zbog postupanja policije, a po 11 odsto naveli da je ponašanje službenika bilo uvredljivo i ponižavajuće.

Najmlađa napadnuta osoba imala je 21 godinu, a najstarija 48.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.