Tajvan prvi u Aziji priznao gej brakove

Ustavni sud Tajvana danas je odobrio sklapanje brakova među pripadnicima istog pola, čime je ovo ostrvo prvo u Aziji priznalo gej brakove.


Sud je danas zaključio da su važećim zakonom, koji ne dopušta sklapanje istopolnih brakova, prekršena dva člana Ustava Republike Kine, zvaničnog naziva Tajvana, prenosi AP.

U sudskoj odluci se navodi da vlasti moraju ili da donesu novi zakon, ili da izmene sadašnji, u roku od dve godine, a ako to i ne učine, istopolni parovi će moći da ozvanične svoj brak jednostavnim dostavljanjem dokumenta, prenosi Bi-Bi-Si.


– Odluka o odobrenju gej brakova doprineće socijalnoj stabilnosti i zaštititi ljudsko dostojanstvo – navodi se u saopštenju suda, prenosi AFP.

Stotine pristalica istopolnih brakova, koji su se okupili ispred parlamenta u centru Tajpeja, sa usklicima oduševljenja i suzama radosnicama dočekali su vest o sudskoj odluci prema kojoj je dosadašnja zakonska praksa kršila ustavom zagarontovu slobodu braka i jednakosti.

Istovremeno, ispred sedišta suda u Tajpeju gnevni protivnici gej brakova udarali su u bubnjeve u znak proteste zbog sudske odluke, uzvikujući “nepravda” i “grešnici”, i pozivajući predsednika suda da podnese ostavku.

I vladajuća i glavna opoziciona partija podržavaju legalizaciju istopolnih brakova, kao i većina javnosti i predsednica Caj Ing-ven.


Homoseksualci na Tajvanu oformili su efikasan lobi proteklih godina, a godišnja gej parada privlači desetine hiljada učesnika, napominje američka agencija.

Međutim, napori za priznavanje prava na istopolne brakove izazvali su i gnev konzervativnih grupa, koje su organizovale masovne proteste protiv bilo kakve izmene zakona, navodi AFP.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.