Tajna pisma potvrdila: Slavni kompozitor bio je homoseksualac


Nežne i strastvene reči, koje opisuju skrivene emocije Petra Iljiča Čajkovskog, zabeležene su u pismima koja su dugo bila čuvana od očiju javnosti. Razlog? Slavnom kompozitoru su se dopadali muškarci.

Pisma, koja su nedavno prvi put objavljena u Engleskoj, a neka od njih prvi put u javnosti uopšte, otkrivaju detalje o intimnom životu kompozitora koje su ruski cenzori vešto skrivali.

U jednom od pisama, Čajkovski piše o mladom slugi “u kojeg je zaljubljeniji više nego ikada”.

“Bože, kakvo anđeosko stvorenje. Toliko čeznem za time da budem njegov rob, njegova igračka, njegovo vlasništvo!”, dodaje.

Marina Kostalevski, koautor novog izdanja i profesor ruskog jezika na Bard koledžu u Njujorku, navodi da je sadržaj pisama, za razliku od ruskih izdanja, ovaj put prenet u celosti.

“Dok je homoseksualnost Čajkovskog već dugo prihvaćena na zapadu, u Rusiji je i dalje predmet usijanih i ružnih javnih debata. Rusko izdanje tako, uprkos bogatstvu novih informacija, ostavlja prostora za sumnju o seksualnosti slavnog kompozitora”, kaže Kostalevski.

ČITAJTE:  Dokumentarac „Topli fim“ Dragana Jovićevića premijerno u Solunu

Čajkovski u drugom pismu piše o susretu sa “mladićem zadivljujuće lepote”.

“Nakon zajedničke šetnje, ponudio sam mu nešto novca, što je odbio. Radi to zbog ljubavi prema umetnosti i obožava muškarce s bradom”, napisao je.

Kostalevski navodi da taj pasus do sada nije bio uključen ni u jedno izdanje objavljenih kompozitorovih pisama, piše Gardijan.

U ruskim izdanjima takođe je isključen još jedan pasus u kojem Čajkovski piše o svom homoseksualnom poznaniku:

“Petašenka je imao običaj da dođe s kriminalnom namerom da posmatra kadete, koji su se nalazili tačno prekoputa našeg prozora, ali sam činio sve da obeshrabrim ove kompromitujuće posete, i bio sam donekle uspešan u tome”.

Pisma se danas nalaze u arhivu muzeja Čajkovskog u Klinu, gradu smeštenom severoistočko od Moskve, gde je kompozitor živeo od 1892, do svoje smrti naredne godine od kolere. Imao je 53. godine.

ČITAJTE:  Dodeljena Merlinka nagrada za najbolji kvir film na FEST-u

Među cenzurisanim pasusima nalaze se i oni u pismu koje je Čajkovski pisao svom bratu za vreme boravka u Italiji.

“Oko 9 časova osetio sam potrebu da izađem i prošetam. Grupa mladića, znaš koje vrste, pretpostavila je šta sam tražio, i nije htela da me ostavi na miru. Mamac koji su koristili da uhvate žrtvu (tj. mene) bilo je jedno predivno mlado biće. Morao sam da pružim žestok otpor, s obzirom na to da je mamac bio odličan. Ne znam da li su želeli da me ucenjuju, ili samo uzmu moj novac, ali nisam se dao”, pisao je.

U drugom pismu piše o “mukama neodlučnosti”:

“Moj sastanak bio je zakazan za ovo veče. Zaista gorko-slatka dilema! Konačno sam odlučio da odem. Proveo sam dva apsolutno divna sata u najromantičnijim okolnostima; Bio sam uplašen, bio sam uzbuđen, strahovao sam od najtišeg zvuka. Zagrljaji, poljupci, odličan stan… Nežan razgovor, kakvo uživanje!”.

ČITAJTE:  Usvojen zakon koji olakšava promenu pola

Čajkovski je ostavio više od 5.000 pisama, a novo izdanje, zvano “The Tchaikovsky Papers: Unlocking the Family Archive”, sadrži pasuse koje je cenzurisao njegov brat i budući biograf Modest Iljič, kao i sadržaj koji su cenzurisali ostali ruski biografi.

Razgovori odražavaju skromnu i stidljivu prirodu Čajkovskog, kao i njegove svakodnevne nesigurnosti.

“Prošlo je mnogo godina pre nego što sam shvatio da sam, čak i kao kompozitor – jednostavno talentovana osoba, ne vanserijski fenomen”, pisao je.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.