Tabloid tvrdi da u Srbiji ukidaju podelu na dečake i devojčice

U kratkom tekstu Srpski telegraf pokušao je da ubedi čitaoce da se u Srbiji ukida podela na dečake i devojčice, da će se za decu govoriti „ono“, da pomeša priručnike za učenje o nasilju i širi govor mržnje. U tekstu pod naslovom „Užas: u vrtićima će za decu govoriti ono“ Srpski telegraf je netačno izvestio da je to cilj novog projekta koji u nekoliko škola u Srbiji sprovodi Unicef.

Srpski telegraf navodi:

„Podstičite decu da sami odaberu da li će biti dečak ili devojčica”, skandalozna je poruka iz Priručnika za prevenciju rodno zasnovanog nasilja, koje je Ministarstvo prosvete zabranilo, a nevladine organizacije poput Unicefa i dalje koriste u “projektima” u školama i vrtićima.

Priručnik za prevenciju rodno zasnovanog nasilja nije zabranjen i on se lako može naći na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Autorka teksta je zapravo ovaj priručnik, namerno ili slučajno, pomešala sa Obrazovnim paketima za vrtiće, osnovne i srednje škole za učenje o temi seksualnog nasilja koje je Incest trauma centar izradio u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Te pakete je, podsetimo, ministar Šarčević izbacio iz nastave nakon što su pojedini mediji nedeljama napadali priručnik pišući da će nam deca u školi „učiti o gejevima, oralnom i analnom seksu“.

U njima ne postoje tvrdnje u kojima se nastavnicima sugeriše da podstiču decu da sama odaberu da li će biti dečak ili devojčica.

Govori se, zapravo, o rodnim stereotipima, odnosno o nenametanju „ženskih“ i „muških“ uloga deci. To su stereotipi koji, na primer, kažu da bi devojčice trebalo da nose roze, a dečaci plavu boju. Ili da dečaci bolje da voze, a devojčice peru sudove.

U odgovoru za Raskrikavanje Unicef je kazao da ne koristi obrazovne pakete koje je nedavno izradio Incest trauma centar.

„Projekat koji UNICEF sprovodi ima za cilj prevenciju svih oblika nasilja u školi, a sa posebnim osvrtom na rodno zasnovano nasilje. Povod za projekat je istraživanje UNICEF-a iz 2014. godine, koje je pokazalo da u osnovnim i srednjim školama u Srbiji postoji rodno zasnovano nasilje. Ukupno 69% učenika i učenica osnovnih škola i čak 74% učenika i učenica srednjih škola je odgovorilo da su najmanje jednom doživeli bar jedan oblik rodno zasnovanog nasilja od početka školske 2013/14. godine. Projekat je deo inicijative Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji, koju su pokrenuli Vlada Republike Srbije i UN agencije u Srbiji (UNDP, UN Women, UNICEF i UNFPA)“, odgovorili su iz Unicefa za Raskrikavanje.
Zanimljivo je da isti odgovor Unicefa postoji i u tekstu Srpskog telegrafa, pa ipak, neutemeljno, kroz ceo tekst tvrde da se u projektu koriste obrazovni paketi Incest trauma centra.

U tekstu, u negativnom kontekstu, novinarka Srpskog telegrafa ističe i da su autorke Obrazovnih paketa za učenje o temi seksualnog nasilja nad decom, lezbijke. Ne samo da su ove tvrdnje neutemeljene već predstavljaju i govor mržnje i diskriminaciju jer se nečijim seksualnim opredeljenjem nipodaštava stručni rad.

Na pitanja Raskrikavanja u vezi sa ovim tekstom, autorka i redakcija Srpskog telegrafa kojima smo upitili pitanja elektronskim putem, nisu odgovarali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.