Svetski umetnici optužuju poljsku vladu za homofobiju


Pismo je potpisalo više od 80 pisaca, reditelja, glumaca, istoričara i filozofa, među kojima su španski reditelj Pedro Almodovar, kanadska spisateljica Margaret Atvud i poljska književnica, dobica Nobelove nagrade, Olga Tokarčuk

Više desetina svetskih pisaca i reditelja uputilo je otvoreno pismo predsednici Evropske komisije u kojem optužuju poljsku vladajuću partiju da toleriše homofobiju.

Pismo je potpisalo više od 80 pisaca, reditelja, glumaca, istoričara i filozofa, medju kojima su španski reditelj Pedro Almodovar, kanadska spisateljica Margaret Atvud i poljska književnica, dobica Nobelove nagrade, Olga Tokarčuk.

U pismu se izražava solidarnost sa aktivistima i njihovim saveznicima koji su „žrtva hapšenja, brutalnog postupanja i zastrašivanja“.

„Homofobna agresija u Poljskoj raste jer je toleriše vladajuća partija, koja je seksualne manjine izabrala za žrtvenog jarca ne obazirući se na bezbednost i dobrobit gradjana“, navedeno je u pismu predsednici EK Ursuli fon der Lajen.

ČITAJTE:  Rusija zabranila "međunarodni LGBT pokret"

Pismo su potpisali i pisci Pol Oster, Džon Maksvel Kuci, Ijan Makjuan, Lejla Slimani, kao i glumci Ed Haris i Džejms Norton.

„Pozivamo poljsku vladu da prestane da targetira seksualne manjine, da prestane da podržava organizacije koje šire homofobiju i da preduzme mere protiv odgovornih za nezakonita i nasilna hapšenja 7. avgusta“, navodi se u pismu.

U Varšavi su 7. avgusta uhapšene desetine učesnika protesta organizovanih zbog hapšenja aktivistkinje za prava homoseksualaca poznate kao Margo.

Potpisnici pisma su ocenili da je Margo „politički zatvorenik“ jer je optužena da je sredinom jula oštetila vozilo organizacije koja traži potpunu zabranu abortusa.

Iako je prvobitno puštena da se brani sa slobode, viši sud joj je nakon žalbe tužilaštva odredio pritvor od dva meseca, što je izazvalo proteste desetina aktivista koji su pokušali da spreče hapšenje.

ČITAJTE:  Gana: Usvojen zakon kojim je identifikovanje kao LGBT+ nezakonito

Margo je bila i jedan od organizatora protesta pred inauguraciju reizabranog poljskog predsednika Andžeja Dude, koji je u kampanji pred drugi krug izbora 12. jula izjavio da LGBT, seksualne manjine, nisu ljudi već ideologija gora od boljševičke.

Potpisnici pisma su takodje izrazili zabrinutost za budućnost demokratije u Poljskoj, „zemlji sa zadivljujućom istorijom borbe za slobodu i otpora totalitarizmu“.

Pozvali su Evropsku komisiju i njenu predsednicu da „odmah preduzmu korake da odbrane osnovne evropske vrednosti – jednakost, nediskriminaciju, poštovanje prava – koje se krše u Poljskoj“.

U pismu se podseća na „anti-LGBT retoriku“ predsednika, političara i medija tokom izborne kampanje i na odluku brojnih poljskih opština da se proglase takozvanim zonama slobodnim od LGBT, „navodno u odbranu porodica i dece“.

ČITAJTE:  Ruskinje kažnjene zbog ljubljenja u videu

EK je krajem jula za šest poljskih gradova koji su 2019. na svojoj teritoriju proglasil zonu slobodnu od LGBT odbila finansiranje partnerskih projekata sa drugim gradovima zbog diskriminacije manjina.

Predsednica EK je tada stala u odbranu prava LGBT zajednice i saopštila da će nastaviti da se zalaže za Uniju jednakosti.

„Naši sporazumi garantuju da je svaka osoba u Evropi slobodna da bude ono što jeste, živi gde hoće, voli onoga koga želi da voli“, napisala je 30. jula Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Izvor: Autonomija.info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.