Sveštenik iz Gruzije podržava LGBT zajednicu


Crkva biskupa Malhaza Songulašvilija u gruzijskoj prestonici Tbilisiju spolja ne deluje spektakularno niti posebno, ali jeste specifična u jednom pogledu – nekoliko godina unazad, ona se zalaže za promene u konzervativnoj Gruziji i podržava LGBT zajednicu.

Tako je, kada se LGBT zajednica suočila sa nasilnim demonstrantima, Songulašvilijeva crkva je marširala ulicama u znak solidarnosti, osuđujući napade, a kada transrodne žene nisu mogle da plaćaju kiriju tokom pandemije, crkva im je pružila utočište.

Episkop mitropolit Tbilisija Songulašvili je vođa jedne evangeličko-baptističke crkve Gruzije i profesor teologije i verske etike. Nekada je bio arhiepiskop gruzijske baptističke crkve sve dok ga njegova podrška homoseksualcima i marginalizovanim muslimanskim zajednicama nije primorala da podnese ostavku.

ČITAJTE:  Tužilaštvo: Postupamo povodom slučaja torture nad gej mladićem

“Odlučili smo da stanemo na stranu LGBT zajednice u njihovoj borbi protiv nepravde, političke, kulturne i verske. Kao i za sve u životu i za tu odluku smo morali da se žrtvujemo, a moja crkva i ja smo to uradili”, rekao je Songulašvili (58) za Euronews.

Songulašvili kaže da je i njegova crkva, Katedrala mira, izgubila mnoge donacije zbog otvorenosti prema LGBT zajednici. Ipak, i dalje uspeva da sprovede socijalne projekte, zahvaljujući donacijama iz inostranstva.

Kada je prošle godine došlo do zatvaranja usled pandemije koronavirusa, crkva je pružila podršku LGBT zajednici, a posebno transrodnim ženama koje su izgubile posao.

Napadi na članove LGBT zajednice

Dok su vrata crkve svima otvorena, najveću pažnju je privukla pomoć LGBT društva, budući da su prava te zajednice, ističe Euronews, često ugrožena.

ČITAJTE:  U Sarajevu održana peta po redu Parada ponosa

Ove godine kamerman je preminuo od zadobijenih povreda nakon što je napadnut tokom Prajda, a 2013. nekoliko sveštenika napalo je LGBT demonstrante. Upravo je taj napad naterao Songulašvilija da zauzme stav.

“Neki ne žele da nas podrže, ali, da budemo potpuno iskreni, nije nas briga. Ne zavisimo ni od koga. Ne zavisimo od države. Ne zavisimo od evropskih verskih struktura. To nam daje slobodu da podržavamo i pomažemo ljudima koji trpe neki oblik diskriminacije”, ističe vođa evangeličko-baptističke crkve.

On sumnja da je crkvu suspendovala Evropska baptistička federacija upravo zbog njegovih stavova o LGBT pravima i međuverskim odnosima.

U nedavnom projektu, crkva je počela da gradi sinagogu i džamiju unutar svoje crkve u saradnji sa muslimanskom i jevrejskom zajednicom.

ČITAJTE:  Irak uveo 15 godina zatvora za istopolne brakove

Ideja je bila da se stvori “škola mira”, okupljajući religije i podstičući zajedničko razumevanje.
“Želim da verujem da ovo pruža nadu posle napada u julu. Iako smo ponovo bili svedoci napada kao što smo videli 2013. godine, verujem da stvari idu na bolje”, rekao je on u vezi sa ugroženim članovima LGBT zajednice.

Gotovo 80 odsto Gruzijaca se izjašnjavaju kao pravoslavni hrišćani, a samo mala manjina u zemlji pripada Baptističkoj evangelističkoj crkvi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.