Sve veći broj zemalja legalizuje gej brakove


Istopolni brakovi su legalizovani u dvadesetak zemalja u svetu, od čega je 13 u Evropi.

Holandija je u aprilu 2001. postala prva zemlja u svetu koja to učinila. U Evropi su je sledile Belgija, Španija, Norveška, Švedska, Portugal, Island, Danska, Francuska, Velika Britanija osim Severne Irske, Luksemburg, Irska i Finska.

Građanske gej zajednice je prva priznala Danska, 1989. godine, a potom je sledilo većina država EU. Poslednja je za sada to učinila Italija 2016.

Najveći broj država istočne Evrope ne priznaje ni zajednice ni brakove, a Estonija je u oktobru 2014. postala prva republika bivšeg ŠSR-a koja je dozvolila istopolne grajdanske zajednice.

Slovenci su 2015. na referendumu odbacili zakon kojim bi se dozvolili istopolni brakovi. Kanada je legalizovala gej brakove 2005. a u SAD ih je Vrhovni sud odobrio 2015, iako su i dalje zabranjeni u 14 saveznih država.

ČITAJTE:  Tabloidi napadaju udruženje "Da se zna" zbog navodne prodaje narkotika

U Latinskoj Americi homoseksualci se mogu venčavati u Argentini, Urugvaju, Brazilu i Kolumbiji, kao i u Meksiku.

Južna Afrika je jedina država koja dozvoljava i istopolne brakove i usvajanje dece za gej parove na svom kontinentu, gde je homoseksualnost zakonom zabranjena u tridesetak država.

Izrael nije legalizovao gej brakove ali priznaje one sklopljene u inostranstvu.

U maju je na Tajvanu Ustavni sud doneo pozitivnu odluku o gej brakovima, što bi to ostrvo moglo učiniti prvom azijskom teritorijom na kojoj su istopolne zajednice legalizovane.

Izvor: ALO!


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.