Sutra počinje 12. Merlinka festival


Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Merlinka festivala počinje sutra, u četvrtak, 3. decembra i trajaće do nedelje, 6. decembra u Domu omladine Beograda. Na svečanoj ceremoniji otvaranja u 15.30, u Velikoj Sali Doma omladine, nastupiće sopran Anastasija Holc, a festival će otvoriti naša poznata glumica Jelena Stupljanin, koja glumi u litvanskom filmu „Advokat“ Romasa Zabarauske, čija će projekcija uslediti nakon ceremonije svečanog otvaranja.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=fVpE0AQlQb8[/embedyt]

Druge festivalske večeri, u petak, 4. decembra biće prikazano 6 ostvarenja, među koji su brazilski filmovi „Muzika za slomljena srca“ Rafaela Gomeza o triu mladih srca, čija je radnja smeštena u današnji Sao Paolo i „Maria Luiza“ Marsela Diaza o prvoj transrodnoj osobi u brazilskim oružanim snagama. Takođe, čileanski film „Smrt će doći i imaće tvoje oči“ o dve žene koje su delile čitav život zajedno, a koje se sada suočavaju sa neizbežnom bolešću jedne od njih; švedski „Izgubljeni zauvek?“ u kojem jednu od uloga tumači srpski glumac Nemanja Stojanović; dokumentarac „Žene sa obale: Lezbejski život i ljubav u Istočnoj Nemačkoj“ Barbare Valbraun o životnim pričama lezbejki iz ovog dela Evrope i argentinski „Emilija“ Cezara Sodera o devojci koja se nakon raskida veze vraća za selo, gde se zbližava sa seljanima, ali se sa njom vraćaju i osećanja zbog kojih se odselila.

ČITAJTE:  “Srpsko nacionalno biće i druge priče” u knjižarama

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Tvi1PF3RnEk[/embedyt]

U okviru revije kratkih filmova, treće festivalske večeri biće prikazani filmovi sa područja bivše Jugoslavije, među kojima je i srpski film „Matura“ Gvozdena Ilića u kojem glavne uloge tumače Pavle Mensur, Pavle Čemerkić i Ivana Zečević. Publika će u sklopu ove selekcije imati priliku da bira najbolji ultra kratki film u trajanju do 5 minuta. Subotu, 5. decembar obeležiće i nekoliko igranih i dokumentarnih naslova, među kojima su australijski film „Nečujan“ Ijana Votsona o romantičnoj iskri koja se rađa između razočaranog muzičara i mladog trans muškarca dok zajedno rade na spašavanju njegovog noćnog kluba za gluve. Iste večeri održaće se projekcija dokumentarnog filma „Transformeri“ (Chad Hane), koji je sniman tajno bez dozvole kubanske vlade, i koji, upoređujući prošlost i sadašnjost, ukazuje na teškoće sa kojima su se suočavale različite generacije LGBTQ osobe. Publika će imati priliku da pogleda i film „Leto ’85“ Fransoa Ozona, koji se našao na ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, ali i dokumentarac „Seks, greh i ’69“ – istorijski, retrospektivni film o zakonu iz 1969. godine kojim se “dekriminalizuje” homoseksualnost u Kanadi.

ČITAJTE:  Modni mogul navodno godinama silovao mladiće

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=klk4W9MSAVM[/embedyt]

Poslednje večeri festivala, u nedelju, 6. decembra održaće se projekcije 7 filmova. Program završne večeri festivala počeće prikazivanjem austrijskog filma „Crno belo šareno“ Davida Mosera u kojem će vikend prepun različitih susreta sa porodicom, prijateljima i strancima protagonistkinji filma pomoći da pronađe odgovore na njene mlade i tvrdoglave zbunjenosti. Dokumentarac „Neverovatne lezbejske priče“ Ketrin Beranič govori o grupi „Prvi petak“ koju su formirale lezbejke iz gradića Roanok u Virdžiniji osamdesetih godina, dok izraelski dokumentarni film „Trans deca“ prati četiri izraelska tinejdžera kako prolaze kroz nepovratan proces promene života. „Sve što imamo“ je američki dokumentarni film Aleksis Klements koji se bavi istraživanjem LGBTQ ženskih zajednica, kultura i socijalne pravde, a dokumentarac „Dragi Fredi“ donosi inspirativnu priču iz Drugog svetskog rata o Jevrejinu Frediju, otvorenom homoseksualcu koji je značajno pomogao 4000 jevrejske dece. Iste večeri održaće se projekcija dokumentarnog filma „Morgana“ o životu usamljene domaćice kojoj će susret sa eskort-muškarcem potpuno promeniti život.

ČITAJTE:  Životna priča Karla Lagerfelda

Nakon dodele nagrada festivala, biće prikazan igrani film „Bez ljutnje“ Faraza Šarijata o drugoj generaciji iranskih Nemaca i Parvisu koji radi u skloništu za izbeglice gde upoznaje iranskog izbeglicu s kojim započinje romansu.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=nfDkdXcIMEc[/embedyt]

Dvanaesto izdanje Merlinka festivala održaće se uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Više o programu i satnicama na sajtu: www.merlinka.com


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.