Sukob Ane Brnabić i LGBTQ+ aktivista


Uzaludni su bili pokušaji premijerke Srbije da aktivistima u Domu omladine objasni da ona, kao premijerka i lezbejka, nema veća prava od drugih LGBTQ+ osoba. Brnabić je dočekana zvižducima, uz negodovanje prisutnih aktivista. Salom je odjekivalo „Hoćemo Prajd“, „Prajd je protest“, „Hoćemo naša ljudska prava“, „Drugarice, lažljivice!“

U Domu omladine je u utorak zvanično otvorena konferencija o ljudskim pravima u okviru beogradskog Europrajda. Samo sat vremena nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo odluku o zabrani šetnje u subotu 17. septembra, Ana Brnabić se pojavila pred više desetina LGBTQ+ aktivista.

Brnabić je dočekana zvižducima. Salom je odjekivalo “Hoćemo Prajd“, “Prajd je protest“, “Hoćemo naša ljudska prava“, “Drugarice, lažljivice!“. Na povike iz publike “šetamo u subotu“, Brnabić je rekla da niko ne može uskratiti LGBTQ+ osnovna ljudska prava. Premijerka Srbije insistirala je da njeno obezbeđenje izađe iz sale.

ČITAJTE:  Slučaj policijskog maltretiranja dve LGBT osobe zaglavljen u predistrazi

Uzaludni su bili pokušaji Brnabić da aktivistima objasni da ona kao premijerka i lezbejka ima ista prava kao i LGBTQ+ aktivisti.

“Dajem sve od sebe. Ja sebi nisam dala nijedno pravo koje vi nemate. Ja se nisam udala. Ja ne mogu da usvojim svoje dete“, rekla je Brnabić. Odgovor aktivista bio je jasan: “Onda šetaj sa nama u subotu, Ana“.

Ona je podsetila okupljene da je njena Vlada bila ta koja je potpisala pismo podrške za organizovanje Europrajda. “Vi ne biste imali Prajd kao što imate od 2014. od kada je stranka kojoj ja pripadam obezbedila to u Beogradu u Srbiji“. Na to su je aktivisti podsetili da je “njena“ policija skup zabranila.

ČITAJTE:  Parada ponosa u Prištini: Gradonačelnik, Kurti i ministri u prvim redovima

Okupljenima se obratio i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre koji je rekao da je teško zamisliti Europrajd bez šetnje. Izrazio je nadu da će vlasti u Srbiji i organizatori manifestacije u narednim danima pronaći adekvatno rešenje za mirno i bezbedno održavanje šetnje, koja je ranije najavljena.

Jedan od organizatora Europrajda poručio je da će planirana šetnja 17. septembra biti održana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je odluku o zabrani planirane šetnje “iz bezbednosnih razoga“, a organizatori su rekli da će iskoristiti sve pravne lekove i uložiti žalbu na odluku MUP-a.

Izvor: Vreme


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.