Sud u SAD presudio u korist dizajnerke koja je odbila da radi za gej parove


Američki Vrhovni sud presudio je u korist grafičke dizajnerke, koja je odbila da kreira veb stranice za venčanja istopolnih parova.

Lori Smit iz Denvera rekla je da ne može da prihvati zahteve istopolnih parova zbog svoje hrišćanske vere, koja nalaže da mogu da se venčaju samo muškarac i žena, prenosi BBC.

Zakon države Kolorado zabranjuje da firme koje se bave javnim uslugama odbijaju poslove zbog seksualne orijentacije klijenta, ali je Vrhovni sud presudio da umetnici ne mogu biti primorani da rade protiv svojih verskih uverenja.

Svih šest konzervativnih sudija stalo je na stranu dizajnerke, dok su trojica sudija iz redova liberala smatrali da ona nema to pravo.

ČITAJTE:  Solidarnost: Štrajk glađu LGBTQ+ mladića – potez čoveka koji je izgubio svaku nadu u institucije

Većinsko mišljenje suda je da Prvi amandman, koji štiti slobodu govora, ne omogućava državi Kolorado da primora dizajnerku da kreira poruke koje promovišu ono sa čime se ona ne slaže.

„Prvi amandman kaže da su Sjedinjene Države bogato i složeno društvo, u kome su svi ljudi slobodni da misle i govore kako žele, a ne kako vlada zahteva“, rekao je sudija Nil Gorsuč, obrazlažući stav većine.

Sutkinja Sonja Sotomajor, koja se nije složila sa većinom, rekla je da je „Vrhovni sud prvi put otkako postoji firmama koje se bave javnom delatnošku dao ustavno pravo da odbiju klijente koji pripadaju zaštićenoj populaciji“.

„Danas je tužan dan za američko ustavno pravo i za pripadnike LGBT populacije“, rekla je Sotomajor.

ČITAJTE:  Hiljade na Paradi ponosa u Jerusalimu, na čelu porodice talaca zatočenih u Gazi

Američki predsednik Džo Bajden kritikovao je presudu, rekavši da se plaši da bi ona mogla da ugrozi spovođenje dugogodišnjih zakona i da dovede do veće diskriminacije.

„U Americi niko ne bi trebalo da se suoči sa diskriminacijom samo zbog toga ko je ili koga voli“, rekao je Bajden.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.