Stefan Janjić: Premijerka povlašćena, dok LGBT zajednicu tabloidi linčuju


Urednik portala Fake News Tragač Stefan Janjić izjavio je da je LGBT zajednica i dalje laka meta za domaće tabloide, za razliku od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, koja je “primer povlašćene elite”, koju izrazito anti-LGBT mediji “tolerišu zarad političkih interesa”.

“Ona (Ana Brnabić) se spominje u izuzetno pozitivnom kontekstu, uvek otvara neke fabrike, uvek su blagonakloni prema njoj, čak i kada izveštavaju da se negde pojavila sa svojom devojkom. Nasuprot tome, ostatak LGBT zajednice, koji nema tu vrstu zaštite i imuniteta, izložen je najgoroj vrsti medijskog linča koji se ponavlja barem jednom mesečno”, rekao je Janjić za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE, www.voice.org.rs).

ČITAJTE:  Andrej Obradović od četvrtka štrajkuje glađu

On je dodao da, kada je reč o reakciji novinarskih i medijskih udruženja na ugrožavanje manjinskih grupa u tabloidima, ona nemaju kapacitet da reaguju na svako kršenje profesionalnog kodeksa, zato što jednostavno na dnevnom nivou postoji barem 20 diskriminatornih tekstova, samo u dnevnoj štampi.

Prema Janjićevoj oceni, zato što Savet za štampu ne može da ima neki veliki uticaj na rad tabloida, moć imaju čitaoci, ali je nivo medijske pismenosti strašno nizak.

Na pitanje kakvo je stanje u tabloidima zemalja regiona, on je rekao da je “komšijska medijska scena znatno pristojnija”.

“Nema šanse da će se na naslovnoj strani Dnevnog avaza ili Jutarnjeg lista pojaviti takva psovka kao na naslovnici Informera ili Srpskog telegrafa. Naša scena se unazadila i mislim da je uticala i na čitaoce, na opštu kulturu javnog dijaloga i biće zaista potrebne godine da se popravi. Vi možete da gradite medijski profesionalizam godinama, ali to se može srušiti u jednom danu”, kazao je Janjić.

ČITAJTE:  Žrtva policijske brutalnosti započela štrajk glađu

Predsednica Upravnog odbora Saveta za štampu Zorica Višnjić ocenila je da su mediji u Srbiji polarizovani na ozbiljne i tabloidne i da nije novinar svako ko se potpiše ispod nekog teksta i nije medij svako ko se upisao u registar i zauzima deo medijskog prostora.

“Bojim se da se kao društvo sve više pretvaramo u rijaliti-zajednicu, bilo kao akteri ili kibiceri opijeni satisfakcijom da i od nas ima nesrećnijih, neobrazovanijih, netolerantnijih, sa nadom da ćemo i mi naći utabanu prečicu do uspeha. Zato se ovde lako primaju spinovi, teorije zavere i lažne vesti”, kazala je Višnjić.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Ne samo što je Brnabićka povlašćena, nego nam ona više škodi nego što nam donosi dobrog. Ako se premijerka pojavi na CNN-u i priča o tome kako u Srbiji nema homofobije, već je sve to delo jedne male, glasne ekstremističke grupe, onda strani fondovi počinju da sumnjaju u izveštaje domaćih NVO koji govore o široko rasprostranjenoj homofobiji i svakodnevnom nasilju nad LGBT osobama. Marketing koji se koristi za promociju ulepšane (nerealne) slike o Srbiji, plaćamo mi, LGBT građani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.