Šta LGBTQ parovi treba da znaju pre otpočinjanja zajedničkog života


Do sredine 20. veka LGBTQ populacija se susretala sa dosta diskriminacije, izričite ili one prećutne, koja je duboko zadirala čak i u najintimnije sfere njihovog života, uvodeći za njih određene zakonske zabrane. U međuvremenu, zahvaljujući borbi protiv diskriminacije, na osnovu seksualne diskriminacije i rodnog identiteta, usvojen je niz dokumenata koji je i Srbija prihvatila kada je postala članica Saveta Evrope 2003.

Zajednički život za parove zvuči kao normalan sled događaja kada ljudi  žele da provode više vremena zajedno, da se bolje upoznaju, ali zajednički život takođe znači i veći ulog u vezi sa jedne strane. Sa druge strane živeti zajedno znači deliti mesto stanovanja a samim tim i troškove kirije i računa, a to je svakako fin način da se uštedi novac.

Za zajednički život gej parova ne postoji onaj momenat ‘vreme je’, ili trebalo bi to da uradite, nego je potrebno stvarno uvideti da želite da provedete određeni deo svog života sa svojim partnerom.

Regulisanje istopolnih partnerstava

Donošenje Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama sve je češća tema ovih dana, iako smo već par decenija iza zemalja Evropske unije po ovom pitanju. Pojedinci i njihovo viđenje ovih i ovakvih zajednica ne bi trebalo da budu prepreka ako za to ne postoje nikakvi društveni i moralni razlozi. Venčani parovi kod nas imaju raznorazna prava i beneficije u odnosu na one koji nisu venčani, gde naravno spadaju i istopolni parovi. Stvari poput zdravstvenog osiguranja, roditeljstva, socijalnog osiguranja i transfera imovine dostupne su samo onima koji su venčani.

ČITAJTE:  Aljbin Kurti na čelu Parade ponosa u Prištini: Performans za zapadne partnere

Ako uzmemo za primer zdravstvenu negu, životni partneri/ke istopolnih parova nemaju pravo glasa u slučaju života i smrti svojih partnera/ke, a vrlo često se dešava da nemaju pravo da budu prisutni u sobi sa svojim partnerom/kom u slučaju kritičnog stanja.

Stoga je neophodno da se pravila i beneficije istopolnih partnerstava zakonski regulišu.

Bračna zajednica i zajednički život

Kupovina nekretnine je veliki korak za bilo koji par, a naročito za LGBTQ parove. Kada se istopolni parovi odluče na zajednički život u Srbiji to nikako nije laka odluka, a jedan od razloga za to je i činjenica da istopolni brakovi kod nas zakonski nisu mogući pa samim tim postoje i određeni problemi oko kupovine nekretnina za njih. U drugim zemljama nasuprot tome donet je zakon koji legalno venčanim istopolnim partnerima omogućava kupovinu nekretnine.

ČITAJTE:  Izazovi i rešenja: Stambeno pitanje LGBTQ parova

Ljudi su primorani da svoj zajednički život u okviru istopolne zajednice zadrže samo za one najbliže,  jer su van tog kruga i danas vrlo često diskriminisani od strane društva.

Međutim, i pored ovoga kupovina nekretnine je i dalje moguća za LGBTQ osobe ali kao individue. Ponuda na tržištu je velika, postoji veliki izbor u zavisnosti od cene i karakteristika, a mnoge nekretnine mogu zadovoljiti vaše uslove i pomoći vam da početak zajedničkog života otpočne na najbolji mogući način.

Koje su to prepreke roditeljstvu LGBTQ parova kod nas

Postoji evidentna razlika  kod istopolnih parova kod nas kada je u pitanju roditeljstvo. Sa jedne strane muško-muški parovi lišeni su svake mogućnosti da na zakonit način postanu roditelji ako uzmemo u obzir i činjenicu da surogat materinstvo kod nas nije zakonom dozvoljeno. Sa druge strane, kada su u pitanju žensko-ženski parovi, postoji određena zakonska regulativa ali samo na papiru. Proces vantelesne oplodnje omogućen je samo heteroseksualnim parovima, tako da su istopolni parovi prinuđeni da rešenje traže van zemlje alternativnim putevima uz mnogo više novca, kako bi se ostvarili kao roditelji.

ČITAJTE:  Ukrajinski gej vojnici nemaju ista prava kao heterosekusalni

Razloga za zajednički život postoji mnogo, da li su to finansije, potreba za krovom nad glavom ili pak pritisak vašeg partnera/ke, ali ne treba posezati za ovom opcijom ako niste spremni, ako ubeđujete sebe u to iz nekih pogrešnih razloga. Treba se uvek voditi razumom.

LGBTQ parovi vode jedan uobičajen život kao i svi ostali parovi. Imaju slične probleme kao i oni, ponekad se svađaju, pa se pomire, provode vreme sa svojim društvom i imaju iste potrebe kao i ostali ljudi. I heteroseksualni i homoseksualni parovi su građani ove zemlje i kao takvi trebalo bi da imaju ista prava, bez obzira na neke moralne i društvene nesuglasice.

Piše: Velibor Zivkoff


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.