Šta je “Drag Race” i zašto je ovaj šou toliko popularan

Pre tačno 12 godina prikazana je prva epizoda serijala RuPaul’s Drag Race. Od tada do danas serija je ima 13 regularnih, 5 All Stars sezona, ali je dobila i svoje verzije širom sveta. Ovaj serijal po prvi put je kvir kulturu doveo u mainstream i uprkos mnogim kritikama dao platformu i inspriaciju kvir umetnicima širom sveta.

Serija prati RuPaula koji je u potrazi za najvećom dreg zvezdom u SAD. U šou programu, on tumači glavnog člana žirija, voditelja programa i mentora. Takmičari u programu svake nedelje imaju različitu vrstu izazova.

Sam izraz “drag race” oslikava pojam “drega” – to je izraz za muškarca koji oblači žensku odeću i imitira žene radi zabave šire publike. Međutim, preciznije rečeno, ove osobe nastupaju u posebnoj, dreg odeći, koja jednostavno ima tradicionalno ženske karakteristike, ali kakvu žene u principu ne nose.

Dreg kraljice ne moraju biti gej muškarci, niti transrodne osobe. Njihovo preoblačenje je, pre svega, performativnog i zabavljačkog karaktera. Njihova odeća, šminka, perike i ostalo obično prenaglašavaju ženstvenost i ženske odlike (velike grudi, jarke boje, prenaglašena šminka). Nastupaju kao pevačice, plesačice ili deo LGBT parada.

Popularnosti pomenutog šou programa, između ostalog, doprinele su i velike pop zvezde koje su tokom godina bile deo specijalnih epizoda i nastupale su zajedno sa učesnicima. Primera radi, do sada su se u programu pojavile Mišel Vilson, Debra Vilijams, Lejdi Gaga, Keti Grifin, Debi Rejnolds, Vanesa Vilijams, Amber Rouz, Niki Minaž, Normani, itd.

Izvor: Nova.rs

ČITAJTE:  Tramp ukida državnu pomoć za trans osobe

One comment

  1. Ja volim da farbam kosu ,da se sminkam,da nosim haljinu a nisam gej vec samo volim tako da izgledam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.