Šta će popisivač da upiše kada dođe u LGBT domaćinstvo


Ovog oktobra, dok bude trajao veliki popis, LGBT građani Srbije imaće dve mogućnosti ispred sebe – ili da lažu o prirodi zajednice u kojoj žive ili da na formularu izaberu opciju da žive u vanbračnoj vezi, što im zakon ne priznaje. Izbor pred koji će biti stavljeni duboko je ponižavajući i diskriminatoran, smatraju sagovornici Danasa.

Tokom popisa prikupljaju se podaci i o domaćinstvima. Kako stoji u Zakonu o popisu od građana se između ostalog uzimaju informacije o srodničkom i porodičnom sastavu domaćinstva.

Taj srodnički sastav između ostalog može podrazumevati da u domaćinstvu žive muž i žena ili vanbračni partner i partnerka.

Gej aktivista Predrag Azdejković podelio je na Tviteru formulare koji su pripremljeni za ovaj popis. Oni su sročeni tako da u njima ne postoji mogućnost da se ispitanik izjasni kao član istopolne zajednice.

ČITAJTE:  Netolerancija i predrasude prema LGBT+ zajednici i dalje i u Srbiji i u EU

Mogućnost koja je ostavljena LGBT osobi jeste da izabere da „nije u srodstvu“ sa partnerom sa kojim živi. Pored ove opcije inače stoji broj nula (0).

– Kada se pogleda upitnik, i ako bismo se držali zakona, onda bismo mi za naše partnere sa kojima živimo godinama trebalo da kažemo da su niko i ništa, odnosno da zaokružimo opciju koja je označena na upitniku nulom, što je posebno ponižavajuće. Kako ja za svog partnera sa kojim živim 13 godina da kažem on je meni niko i ništa, zaokružite nulu. I da li će Ana Brnabić popisivaču za Milicu reći ona je meni niko i ništa, zaokruži ti tu nulu – kaže Azdejković za Danas.

ČITAJTE:  Živi i pusti druge da budu šta hoće

On navodi i da se tokom prethodnih dana konsultovao sa pravnicima i da je njihovo mišljenje da LGBT osoba može navesti da živi u vanbračnoj zajednici sa partnerom ili partnerkom a da je popisivač dužan da to tako i unese.

– Mi dakle treba da se dovijamo i posle pitamo hoće li nas neko juriti jer po zakonu to nije tačno – dodaje sagovornik Danasa.

Da je ovakvo stanje duboko ponižavajuće smatra i Goran Miletić, koordinator Evroprajda i programski direktor Civil Rights Defendersa.

– Cela situacija je potpuno diskriminativna i duboko ponižavajuća. Od istopolnih parova se očekuje da lažu tj. da ne govore istinu i kvalifikuju svoju zajednicu na način koji ne odgovara realnosti – kaže Miletić.

On ističe da iako još uvek nemamo zakon o istopolnim zajednicama „uz malo dobre volje, formular je mogao da sadrži ovu opciju, jer država u svojim starateškim i drugim dokumentima prepoznaje istopolne zajednice i potrebu da budu zakonski uredjene“.

ČITAJTE:  Menadžeri gej kluba uhapšeni zbog LGBT ekstremizma

Zakon o istopolnim zajednicama stavljen je na čekanje sredinom ove godine iako je prethodno bilo očekivano da bude usvojen. Zbog izostanka ovog zakona, članovima LGBT zajednice mnogo toga je uskraćeno – od mogućnosti da podignu zajednički kredit preko nasleđivanja imovine do posete u bolnicama koje su namenjene za najbliže srodnike.

Predrag Azdejković kaže da je sramota što zakon nije usvojen tada kada je bilo obećano.

Goran Miletić pak navodi da očekuje da bude donesen u 2023. godini „jer ne postoji nijedan razlog za odlaganje“.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.