Srbiji nedostaje obrazovanje o LGBT osobama i njihovim pravima


Srbiji nedostaje više dijaloga i obrazovanja o LGBT osobama i njihovim pravima, kao i volje nadležnih organa da pronađu i adekvatno kazne počinioce zločina iz mržnje, ocenili su učesnici današnje tribine “Homofobija – predrasude i odgovor države”, održane povodom 17. maja, Svetskog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Šefica političkog sektora u Delegaciji EU u Srbiji Nora Hajrinen ocenila je da su poslednjih godina ostvarena određena poboljšanja kada je reč o položaju LGBT osoba u Srbiji.

“Prethodna Parada ponosa u Beogradu protekla je bez incidenata, stanje je bolje nego što je bilo prethodnih godina ali Srbiji predstoji dug put kada je reč o ostvarivanju prava LGBT osoba”, kazala je Nora Hajrinen, dodajući da EU kroz pregovaračko poglavlje 23, pažljivo prati kako nadležni organi u Srbiji rešavaju zločine iz mržnje.

ČITAJTE:  Ponovo zabranjena Parada ponosa u Istanbulu

Ona je ocenila i da je važno obrazovati građane već od najmlađih uzrasta, kako bi se postiglo razumevanje prema LGBT osobama i njihovim pravima.

Predstavnica JUKOM-a Milena Vasić ocenila je da iza homofobije u Srbiji stoji neznanje.

“Govor mržnje prema LGBT osobama prisutan je u Narodnoj skupštini, crkvi, medijima i on opravdava zločine iz mržnje. Čini se i da ne postoji volja da se počinioci tih zločina pronađu a institucije demotivišu građane da prijave napade na LGBT populaciju”, kazala je Milena Vasić.

Po njenim rečima, nije problem dokazati da je počinjen zločin iz mržnje jer sami počinioci žele da žrtva zna da je napadnuta jer pripada LGBT zajednici.

ČITAJTE:  Slovačka ministarka kulture: "Evropa izumire zbog LGBT zajednice"

“Počinioci zločina iz mržnje pronađeni su u samo jednom slučaju, a od 2012. godine nijedna presuda nije se pozvala na član zakona koji predviđa oštriju kaznu za počinioce tih zločina”, kazala je Milena Vasić.

Govoreći o odnosu MUP-a prema LGBT zajednici, ona je navela da postoje primeri dobre prakse, poput uvođenja oficira za vezu sa pripadnicima te populacije, ali je i dodala da nedostaju kazne za one policajce koji u odnosu prema gej osobama ne postupaju u skladu sa zakonom.

Predstavnik Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji Đorđo Cvijović ocenio je da veći problem od institucionalne homofobije u Srbiji predstavlja “široka društvena homofobija”.

“Nedostaje više dijaloga i posebno obrazovanja mladih na temu prava LGBT osoba. Nije dovoljno da se o tome priča samo uoči Parade ponosa ili obeležavanja Dana borbe protiv homofobije”, kazao je Cvijović, ukazujući na prisustvo negativnog konteksta u kome se LGBT zajednica prikazuje u medijima u Srbiji.

ČITAJTE:  Napad na Paradi ponosa u Malemu zbog zastave

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, 17. maj, ustanovljen je sa ciljem da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminacije LGBT osoba. To je dan kada je Svetska zdravstvena organizacija 1991. uklonila homoseksualnost iz svoje Međunarodne klasifikacije bolesti.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.