Srbija na 24. mestu po LGBT pravima u Evropi


Udruženje Da se zna! objavilo je na svom Fejsbuk profilu da je po istraživanju organizacije ILGA EUROPE, Srbija na 24. mestu u Evropi po pravima LGBT+ osoba.

ILGA EUROPE, naveća krovna LGBT+ organizacija u Evropi, ujedno i jedna od najstarijih, nedavno je izdala svoj Godišnji pregled LGBT+ prava na području Evrope i Centralne Azije.

Ovaj pregled analizira sva dešavanja na polju LGBT+ prava u državama koji su se desili od januara do decembra 2021. godine, a na osnovu prispelih podataka radi se i rangiranje država, tzv. “Dugina Evropa”.

Od 49 analiziranih država, Srbija se našla na 24. mestu ispred Kosova, Severne Makedonije i Albanije u region Zapadnog Balkana.

ČITAJTE:  Ruske vlasti traže od Vrhovnog suda da LGBT pokret proglasi 'ekstremističkim'

Ipak, iz Da se zna! ukazuju da ikao je “Dugina Evrope” korisno štivo za praćenje trendova kojima se države kreću u pogledu LGBT+ prava, ove podatke treba uzeti sa rezervom, budući da se obradom podataka može doći i do obmanjujućih zaključaka, te je tako Crna Gora na listi rangirana ispred Holandije i Islanda.

“Ponosni smo jer je u Godišnjem pregledu prepoznat trud Da se zna! u sferi mapiranja i dokumentovanja protiv pravnih incidenata, kao i pri promeni Pravilnika kojim se određuju kriterijumi i uslovi za davanje reproduktivnih ćelija i embriona”, ukazuju iz Da se zna!.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.