Srbija na 24. mestu po LGBT pravima u Evropi


Udruženje Da se zna! objavilo je na svom Fejsbuk profilu da je po istraživanju organizacije ILGA EUROPE, Srbija na 24. mestu u Evropi po pravima LGBT+ osoba.

ILGA EUROPE, naveća krovna LGBT+ organizacija u Evropi, ujedno i jedna od najstarijih, nedavno je izdala svoj Godišnji pregled LGBT+ prava na području Evrope i Centralne Azije.

Ovaj pregled analizira sva dešavanja na polju LGBT+ prava u državama koji su se desili od januara do decembra 2021. godine, a na osnovu prispelih podataka radi se i rangiranje država, tzv. “Dugina Evropa”.

Od 49 analiziranih država, Srbija se našla na 24. mestu ispred Kosova, Severne Makedonije i Albanije u region Zapadnog Balkana.

ČITAJTE:  Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

Ipak, iz Da se zna! ukazuju da ikao je “Dugina Evrope” korisno štivo za praćenje trendova kojima se države kreću u pogledu LGBT+ prava, ove podatke treba uzeti sa rezervom, budući da se obradom podataka može doći i do obmanjujućih zaključaka, te je tako Crna Gora na listi rangirana ispred Holandije i Islanda.

“Ponosni smo jer je u Godišnjem pregledu prepoznat trud Da se zna! u sferi mapiranja i dokumentovanja protiv pravnih incidenata, kao i pri promeni Pravilnika kojim se određuju kriterijumi i uslovi za davanje reproduktivnih ćelija i embriona”, ukazuju iz Da se zna!.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.