Srbija među najgorima u regionu


Evropa se generalno smatra LGBT-frendli, odnosno prijateljski nastrojenom prema LGBT populaciji, mada se ne može reći da je u svim delovima starog kontinenta tako. Godišnja lista jednakosti organizacije ILGA pokazuje gde LGBT osobe uživaju najveća prava. Položaj Srbije će mnoge iznenaditi, naročito ako se uporedi sa nekim razvijenijim zemljama Zapadne Evrope poput Italije.Internacionalna lezbejska, gej, biseksualna i transeksualna asocijacija (ILGA) objavila je godišnji “indeks duge” koji prikazuje stanje prava, politika i praksi koje utiču na život LGBT pripadnika, odnosno na njihovu jednakost u društvu u 49 države Evrope. Na toj listi Srbija je u zlatnoj sredini, ali gleda u leđa zemljama regiona.

 Malta na prvom mestu

Na ovogodišnjoj listi na prvom mestu je Malta sa 88 odsto jednakosti. Iz Malte nalaze se skandinavske zemlje koje tradicionalno imaju visok stepen poštovanja ljudskih prava. Norveška je na drugom mestu sa 78 odsto, a najveći pad zabeležila je Švedska koja se na ovogodišnjoj listi nalazi na 12. mestu.

ČITAJTE:  Janko Veselinović je o gej muškarcima pisao čak pre 130 godina

Pre četri godine Švedska bila je na četvrtom mestu na listi i najbolje plasirana među skandinavskim zemljama. Jedan od razloga za ovako drastičan pad je to što trans osobe prema tamošnjim zakonima i dalje moraju prvo hirurški da promene pol da bi mogli da promene ime u ličnim dokumentima, objasnio je portparol ILGA.

Top deset izgleda ovako:

1. Malta (88 odsto)

2. Norveška (78 odsto)

3. Velika Britanija (76 odsto)

4. Belgija (72 odsto)

5. Francuska (71 odsto)

6. Portugal (69 odsto)

7. Finska (68 odsto)

8. Danska (68 odsto)

9. Španija (67 odsto)

10. Holandija (64 odsto).

Na samom dnu tabele nalaze se Turska (9 odsto), Jermenija (7 odsto), Rusija (6 odsto) i Azerbejdžan (5 odsto).

ČITAJTE:  Britanac i njegov dečko napadnuti u Splitu

Srbija među najgorima u regionu

Srbija se nalazi na 28. mestu liste od 49 zemalja sa 30 odsto jednakosti. U odnosu na zemlje regiona, to je drugi najgori plasman.

Ispred Srbije su Hrvatska (najbolje plasirana zemlja iz regiona) koja se nalazi na 11 mestu iza Holandije, prve zemlje na svetu koja je priznala istopolne brakove. Ispred Srbije su još i Slovenija koja sa rezultatom 44 odsto zauzima 20. mesto, ali i Crna Gora na 21. mestu (39 odsto), Albanija na 24. mestu (33 odsto) i Bosna i Hercegovina na 25. mestu (31 odsto).

Jedina zemlja sa Balkana koje je niže plasirana od Srbije je Makedonija koja je zauzela 41. mesto sa svega 16 odsto jednakosti.

ČITAJTE:  Konzorcijum oko firme Srđana Šapera dobio 2 miliona dolara za promociju LGBT prava

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.