Srbija i Albanija zemlje sa najmanje testiranih na HIV u Evropi

Оvоgоdišnjа kаmpаnjа povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a u našoj zemlji rеаlizuје sе pоd slоgаnоm “Tеstirај sе nа HIV јеr је vаžnо dа znаš!”.

Nаciоnаlnа kаmpаnja ima zа cilj prоmоciјu znаčаја tеstirаnjа nа HIV i pоvеćаnjа brоја onih kod kojih je infekcija otkrivena u rаnоm stаdiјumu kао ključnе prеvеntivnе аktivnоsti, uz pоdizаnjе znаnjа stanovništva o ovom oboljenju u cilju smаnjеnjа јоš uvеk prisutnе stigme i diskriminаciје оsоbа koje žive sa HIV-оm.

HIV infekcija je hronična infekcija sa kojom danas može dugo da se živi ukoliko je otkrivena na vreme i uz redovno uzimanje terapije.

Svake godine u Srbiji se dijagnostikuje više od 100 novoinficiranih. Podaci za ovu godinu govore da je do 20. novembra Institutu Batut prijavljeno 105 novoobolelih kod kojih je ustanovljena HIV infekcija, od čega je 40 osoba iz Beograda, 29 sa teritorije Vojvodine, a ostalih 36 je iz ostalih krajeva Srbije.

Među njima je 25 puta više muškaraca, a imaju od 20 do 49 godina. I dalje je ubedljivo dominantan način prenošenja nezaštićeni seksualni odnos, a među korisnicima droge broj je značajno manji nego u početku epidemije u Srbiji.

Procenjuje se da na svaku otkrivenu HIV infekciju ide bar jedna neotkrivena. Srbija je, pored Albanije, zemlja sa najnižim brojem testiranih u Evropi.

Poverljivo, anonimno i besplatno testiranje na HIV bez uputa radi se u 24 instituta i zavoda za javno zdravlje.

Najmlađa osoba u Srbiji obolela od AIDS ima 20 godina a najstarija 68. Od početkа epidemije 1985. godine do danas u Srbiji je registrovаno 3.585 osoba inficirаnih HIV-om, od kojih je njih 1.884 obolelo od AIDS-a, a 1.216 je umrlo. Procenjuje se da još oko 1.000 ljudi ne zna da je inficirano.

Prema najnovijim procenama SZO i UNAIDS-a u svetu sa HIV-om živi skoro 37 miliona ljudi. Od 1981. godine kada je zabeležen prvi slučaj ovog oboljenja, umrlo je više od 35 miliona.

Izvor: Radio021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.