Slučaj Ane Brnabić – kad privatan život postane javna stvar

Izborom Ane Brnabić za predsednicu Vlade, Srbija će biti peta zemlja u svetu sa premijerkom koja dolazi iz LGBT zajednice. Upravo je njena seksualna orjentacija bilo jedio merilo na osnovu kog su se prema njoj određivali i pojedini političari, dok su profesionalne kompetencije bile u drugom planu.

I dok pripadnici LGBT populacije podsećaju da ih društvo diskriminiše na svakom koraku, izbor Ane Brnabić ipak vide kao malu šansu da se prava pomere sa mrtve tačke.

I politički i ekonomski izazovi koji su pred Anom Brnabić ostali su u senci priče o seksualnoj orjentaciji nove mandatarke. Vest da je prva žena predsednik Vlade i pripadnica LGBT populacije obišla je svet. No, osim što će voditi računa o srpskom budžetu i držati kormilo ka Evropi, može li Ana Brnabić da poboljšta položaj LGBT populacije u zemlji?

“Mi smo i dalje duboko konzervativno društvo, gde će biti potrebno dosta vremena da se prava, pa i prava osoba istopolne seksualne zajednice shvate na pravi način. Idealno bi bilo kada bi ona bila dobar predsednik Vlade, onda bi to bio veliki iskorak u tim ljudskim pravima i poštovanju prava na različitost, jer onda bi se pokazalo da je to irelevantno”, kaže Žarko Korać, profesor Filozofskog fakulteta u penziji.

Vest je podelila političku scenu. Dok Dveri poručuju da će se boriti protiv nametanja LGBT ideologije, te da će svakog ko to čini smatrati neprijateljem, a lider Jedistvene Srbije da premijer mora biti “domaćin”, svet je od Srbije već dobrano odmakao.

Leo Vardakar, novi premijer Irske, sa 38 godina, postao je najmlađi predsednik Vlade te zemlje i prvi koji se javno deklariše kao homoseksualac. Tu je i Johana Sigurdardotir, 2009. godine postala je gej premijerka Islanda, kada su u toj zemlji gej parovi mogli da stupe u bračnu zajednicu i usvoje decu. Ukupno 87 odsto građana Islanda podržavalo je istopolne brakove, a 65 odsto da gej osobe usvajaju decu.

I jedna od najprogresivnijih zemalja u pogledu poštovanja prava LGBT zajednice – Belgija, u 2011. je dobila gej premijera – to je bio Elio Di Rupo. Ta država je od 2004. dala pravo istopolnim parovima na brak, a od 2006. i pravo na usvajanje dece.

Gde je tu Srbija? Na Paradi ponosa 2010. godine, fizičko nasilje i kršenje osnovnih ljudskih prava na ulicama Beograda. Drugačije je izgledala Parada ponosa 2016. Da li imenovanje osobe iz LGBT zajednice na visoku državnu funkciju zaista pokazuje da se društvo promenilo?

“Ovo sada služi – takozvani ‘pink washing 1’ – koji dok guramo tu homofobiju, uopšte je ne priznajemo i ne govori se sada o tome niti se brani ta odluka sa tog aspekta, ali eto to može i kod nas, ok je i normalno, a sa druge strane, malo dublja analiza kaže da još uvek nije ok ni normalno da kao pripadnik LGBT populacije prošetate ulicom, odete u školu ili na fakultet, a da se sa diskriminacijom ne suočavate na svakom koraku”, navodi Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava.

Podsećanje: prethodna Vlada obećala regulisanje istopolnih zajednica i rešavanje pitanja promene dokumenata za transrodnu zajednicu, što sada – poručuju – čeka novu premijerku.

Izvor: N1info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.