Slovačka ministarka kulture: “Evropa izumire zbog LGBT zajednice”


Bratislava, Slovačka – Slovačka ministarka kulture Martina Šimkovičova okrivila je LGBTQ zajednicu za pad nataliteta u Evropi u intervjuu za slovački tabloid, prenosi “Politiko”.

– Mi heteroseksualci stvaramo budućnost, jer pravimo decu. Evropa izumire, bebe se ne rađaju zbog previše LGBTQ+ osoba. A čudno je da se to dešava sa belom rasom – rekla je Šimkovičova.

Institut za ljudska prava, sa sedištem u Bratislavi, reagovao je podnošenjem krivične prijave Generalnom tužilaštvu protiv Šimkovičeva zbog sumnje na rasizam i antisemitizam, rekao je direktor instituta Peter Vajzenbaher.

“Podnesite ostavku!”
– Rasizmu i antisemitizmu nije mesto u Evropi 2024. godine. Znamo kuda su takve tendencije vodile u prošlosti. Pozivamo ministarku Šimkovičovu da odmah podnese ostavku – rekao je Vajzenbaher.

ČITAJTE:  Gej učitelj u Bugarskoj brine zbog zakona protiv 'LGBT propagande'

Slovačku je potreslo ubistvo dvojice gej muškaraca ispred gej bara u Bratislavi u oktobru 2022. godine, ali su prava seksualnih manjina bila pod dodatnim pritiskom otkako je levičarska populistička vlada premijera Roberta Fica preuzela dužnost prošle godine.

Fico je prethodno usvajanje dece od strane istopolnih parova nazvao “perverzijom” i podrugljivo pozvao opozicionog lidera Mihala Šimečku da “odluči… da li će danas biti dečak, devojčica ili helikopter”.

Ministarka je i protiv migranata
U međuvremenu, potpredsednik parlamenta Andrej Danko, predstavnik krajnje desničarskog mlađeg koalicionog partnera Slovačke nacionalne partije, rekao je u nedelju da ministarstvo kulture više neće finansirati filmove sa “temama koje prelaze moralne i etičke granice, uključujući LGBTQ teme”. Šimkovičova je ranije najavila isto.

ČITAJTE:  Uroš Stanić napadnut u Beogradu

Pre nego što se pridružila Ficovoj vladi, Šimkovičova je ranije radila kao voditeljka vesti za komercijalnu stanicu “TV Markiza”, koja ju je otpustila 2015. godine zbog deljenja sadržaja protiv migranata na društvenim mrežama. Kasnije se pridružila dezinformacionom kanalu “TV Slovan”, gde je širila teorije zavere.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.