MUP Crne Gore odbio zahtev za azil gej Rusu


Podgorica, Crna Gora – Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore odbilo je zahtev za međunarodnu zaštitu državljaninu Ruske Federacije, koji se izjasnio kao LGBTIQ i HIV pozitivna osoba.

Kako prenose „Vijesti”, podnosilac zahteva je od februara 2022. godine u Crnoj Gori, gde je sklopio i istopolno partnerstvo.

Sklapanje istopolnog partnerstva, pored ostalog, naveo je kao jedan od razloga zbog kojeg je sa partnerom stigao u Crnu Goru.

„Napustio sam Rusiju radi sklapanja braka sa sadašnjim suprugom, koji je državljanin takođe Ruske Federacije, a živi u Nemačkoj više od deset godina. Ja sam LGBTIQ osoba i tako se osećam od svoje 16. godine”, naveo je državljanin Rusije, napominjući da je zbog administrativnih komplikacija u Nemačkoj odlučio da sa partnerom „sklopi brak u Crnoj Gori”.

ČITAJTE:  Stotine ljudi u Nepalu na Paradi ponosa

Kako je dodao, partner i on kratko su boravili u Srbiji, da je to za njih bio samo tranzit, a da su potom u Crnu Goru, u februaru 2022, ušli legalno i da su tu boravili turistički. Istopolno partnerstvo sklopili su mesec dana kasnije.

Podnosilac zahteva naveo je i da je u septembru 2022. Rusija donela zakon „koji se odnosi na zabranu propagiranja LGBTIQ” i da je zahtev MUP-u Crne Gore predao jer mu je potrebna medicinska pomoć.

„Ja sam HIV pozitivna osoba od 2014. godine i shodno tome treba mi poseban medicinski tretman, svakodnevno uzimam terapiju i analize radim svaka dva, tri meseca. Pokušaću da nabavim medicinsku dokumentaciju koja ovo potvrđuje”, naveo je on u zahtevu MUP-u Crne Gore od 9. januara 2023. godine.

ČITAJTE:  Prajd info centar u Beogradu prestaje sa radom

U zahtevu dodaje i da bi, verovatno, po povratku u Rusiju bio uhapšen već na aerodromu i upućen na front. Pojašnjava da je zbog bolesti oslobođen redovnog služenja vojske, ali i da je raspoređen u rezervni sastav.

MUP je taj zahtev odbio, uz obrazloženje da podnosilac ne ispunjava uslove iz člana 3. Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca za odobravanje azila u Crnoj Gori.

Prema tom članu, „azil se odobrava strancu koji traži međunarodnu zaštitu, koji se nalazi van zemlje porekla, a osnovano strahuje od progona zbog svoje rase, vere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja, zbog čega ne može ili ne želi da prihvati zaštitu te zemlje”.

ČITAJTE:  Održan 12. Montenegro Prajd u Podgorici

MUP Crne Gore je ocenio da problemi sa kojima se suočava podnosilac zahteva ne predstavljaju opravdane razloge koji ukazuju da bi povratkom u zemlju porekla bio izložen nepravdi zbog koje bi bila neophodna međunarodna zaštita i da u njegovoj izjavi „nedostaje element stvarne opasnosti, s obzirom na činjenicu da prisustvo straha kod imenovanog nije opravdano”.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.