Slovačka da ne usvaja zakon protiv transrodnih osoba


Poslanici parlamenta Slovačke trebalo bi da odbiju usvajanje zakona koji bi efektivno sprečio da bude pravno priznat rodni identitet transrodnih osoba, izjavila je danas komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava, Dunja Mijatović.

Mijatović je, u pismu upućenom slovačkom parlamentu, ukazala da bi usvajanje tog zakona dovelo Slovačku u sukob sa obavezama iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Komesarka SE je navela da je napad na bar “Teplaren” u Bratislavi, pre više od šest meseci, trebalo da pokrene proces rešavanja dugogodišnje netolerancije prema LGBTQ osobama.

Mijatović je, međutim, istakla da izgleda da su ljudska prava LGBTQ osoba u Slovačkoj od tada više, a ne manje ugrožena.

ČITAJTE:  U Švedskoj granica za operaciju promene spuštena na 16 godina

Komesarka SE je napomenula da u Slovačkoj ne postoji pravni okvir koji bi istopolnim parovima omogućio adekvatno priznanje i zaštitu njihove veze.

Mijatović je pozvala slovačke parlamentarce da se uzdrže od korišćenja narativa koji borbu za ravnopravnost LGBTQ osoba pogrešno karakterišu kao “rodnu ideologiju” ili “LGBTQ ideologiju”, kao i da spreče govor mržnje prema tim osobama u parlamentu.

Izvor: Tanjug


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.