Škotska uvodi LGBTI prava u škole


Škotska vlada je prihvatila predlog da se u nastavni program uvede učenje o LGBTI pravima.

Na preporuku radne grupe u okviru kampanje „Vreme je za inkluzivno obrazovanje“ (TIE), ministarstva su se složila da učenici/e svih škola, bez izuzetka, treba da stiču znanja o istoriji LGBTI pokreta, rodnim identitetima, homofobiji i transfobiji.

Osnivač TIE kampanje Džordan Deli istakao je, kako prenosi Gardijan, da Škotska na ovaj način šalje snažnu poruku svim pripadnicima LGBTI populacije da su vrednovani i važni u ovoj zemlji. „Ovo je ogromna pobeda naše kampanje i istorijski trenutak za našu zemlju“, rekao je Deli.

Istraživanje koje je sprovedeno kroz TIE kampanju pokazalo je da je devet od 10 mladih ljudi u Škotskoj preživelo neki oblik homofobije u školi, dok je njih 27 posto prijavilo da su pokušali samoubistvo nakon što su bili maltretirani. Istraživanje je takođe pokazalo da postoji jako malo razumevanja i dosta predrasuda u školama o interseks ljudima.

ČITAJTE:  U Gruziji predložen "zakon o LGBT propagandi"

Potpredsednik vlade Džon Svini istakao je da je Škotska prva zemlja na svetu koja uvodi LGBTI inkluzivno obrazovanje, i da je ona već poznata kao jedna od najprogresivnijih evropskih država kad su u pitanju ljudska prava i jednakost. „Naš obrazovni sistem mora pomoći svima da ostvare svoj puni potencijal. Zato je od presudne važnosti da školski program bude raznovrstan, baš kao što su to i učenici/e u školama“, rekao je Svini.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.