“Skoro dvije trećine CG poslanika podržalo bi istopolna partnerstva”


Organizacija Kvir Montenegro iz Podgorice saopštila je danas da bi zakon o registrovanju istopolnog partnerstva LGBT osobama sa obim prava sličnim onima iz braka podržalo skoro dvije trećine poslanika u crnogorskom parlamentu.

Predstavljajući istraživanje o stavovima kandidata za poslaničke funkcije o pitanjima od značaja za LGBT osobe, koje je uradio Centar za monitoring za potrebe projekta “Moja prava su i tvoja prava” organizacija Kvir Montenegro i Juventas, predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić, rekao je da su poslanici, za razliku od građana, pokazali značajno visok stepen razumijevanja za potrebe LGBT osoba.

“Na uzorku od 29 ispitanika koji su poslanici u parlamentu, njih 65 odsto bi glasalo za zakon koji omogućava LGBTI osobama registrovanje istopolnog partnerstva sa nekim obimom prava sličnim onim koji proističu iz braka”, istakao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, 83 odsto poslanika bi glasalo za ostvarivanje prava LGBT osoba na brak, dok bi, prema istom istraživanju, njih 21 odsto tako glasalo samo ako bi od njih to partija tražila.

Kalezić je istakao da dramatična promjena u stavovima kandidata za poslanike nastupa kada je u pitanju usvajanje djece od strane LGBT osoba.

ČITAJTE:  SAD dobile gej predsedničkog kandidata

“Svega 20 odsto ispitanika podržava mogućnost da LGBT osobe, po osnovu zajedničkog života sa svojim partnerima ili parterkama, usvajaju djecu, dok se polovina njih protivi ovoj ideji”, precizirao je Kalezić, prenosi portal Vijesti.

On je dodao da bi 68 odsto poslanika podržalo povorku ponosa, dok je njih 24 odsto protiv, kao i da je “17,9 odsto kandidata za poslanike spremno da uzme učešće u Povorci ponosa, dok više od polovine ispitanika nije spremno na taj korak”

“Istraživanje je takođe pokazalo da više od polovine kandidata za poslaničke funkcije zna da homoseksualnost nije bolest, a skoro polovina njih zna da biseksualnost nije bolest”, saopštila je direktorica programa za izgradnju kapaciteta organizacija cvilnog društva, institucija i medija u Juventasu, Jelena Čolaković. “Pogrešan odgovor na ova pitanja dalo je 18 odsto ispitanika, dok trećina ispitanih nema stav, odnosno ne zna da li su homoseksualnost i biseksualnost bolesti”, saopštila je Čolaković.

Ona je navela da skoro 40 odsto ispitanih ne zna da li je transrodnost bolest, te da pitanja vezana za trans osobe ukazuju na nedostatak informacija i na potrebu direktnog kontakta sa donosiocima odluka, kako bi se riješili problemi sa kojima se suočavan trans zajednica.

ČITAJTE:  Američki predsednički kandidati razlikuju se u stavovima o LGBTQ pravima

Ona je navela da bi 31 odsto ispitanika, kada bi saznali da njihovo dijete pripada LGBT zajednici, pokušalo da pomogne djetetu tražeći medicinske usluge.

“Podatak zabrinjava, jer govori o visokom stepenu neznanja. Važno je naglasiti da ne govorimo o bolesti i da se homoseksualnost ne liječi”, pojasnila je Čolaković.

Natpolovični broj ispitanih smatra da LGBT osobe imaju pravo da se slobodno i javno grle, drže za ruke i ljube, navela je psihološkinja u CeMI-ju, Milena Nikolić.

„55,7 odsto kandidata za poslanike smatra da LGBT osobe imaju pravo da slobodno i javno izražavaju svoju seksualnost. Njih 27,4 odsto bi se osjećalo neprijatno da vide dvije žene kako javno izražavaju svoju homoseksualnost dok taj procenat za dva muškarca iznosi oko jednu trećinu“, objasnila je Nikolić, prenosi taj portal.

Ona je kazala da je skoro 70 odsto ispitanih čulo da je neko, na bilo koji način, zlostavljan zbog toga što je LGBT osoba, a da je, kako je navela, njih 5,7 odsto svjedočilo takvom nasilju.

ČITAJTE:  Hiljade na Paradi ponosa u Jerusalimu, na čelu porodice talaca zatočenih u Gazi

„Skoro 40 odsto kandidata za poslanike bi podržalo svog kolegu, prijatelja ili komšiju, ukoliko bi saznao da je LGBT osoba, a preko 14 odsto njih bi pokušalo da pomogne oko liječenja“, istakla je Nikolić.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, kazao je da je važno napraviti razliku između kandidata za poslanike i poslanika.

“U istraživanju je učestvovalo 106 ispitanika od čega je njih 29 izabrano na parlamentarnim izborima u oktobru, tako da smo suzili ciljnu grupu ispitanika”, istakao je Vujović.

On je dodao da je pohvalno što su sve izborne liste, koje su obezbijedile parlamentarni status, osim Demokrata, učestvovale u istraživanju.

“Demokrate nisu dozvolile svojim poslanicima da učestvuju u ovom istraživanju, ali komparativna studija i dalje traje pa se nadam da će kolege iz Demokrata ipak odlučiti da učestvuju”, kazao je Vujović.

Izvor: Glas Amerike


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.