Semenja ne učestvuje na Svetskom atletskom prvenstvu u Dohi


Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja rekla je da neće braniti titulu na 800 metara na Svetskom prvenstvu u Dohi, posle neuspeha u žalbenom postupku na pravila Međunarodne atletske federacije (IAAF) o smanjivanju nivoa prirodnog testosterona.

Semenja je navela da će nastaviti da se bori za ljudska prava, uprkos tome što je razočarana.

Ona se u dva navrata žalila protiv pravila IAAF, koja je sprečavaju da se takmiči bez upotrebe lekova za smanjivanje nivoa testosterona.

Prema tim pravilima od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži se da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom, morale bi da promene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca, javlja Beta.

ČITAJTE:  Grindr optužen za zloupotrebu medicinskih podataka

Semenja je mogla da se takmiči pošto su nova pravila IAAF bila suspendovana dok je bio u toku žalbeni proces pred Federalnim švajcarskim sudom, nakon što je njenu žalbu odbio Sud za sportsku arbitražu u maju.

Posle odluke Federalnog suda da poništi dozvolu Semenji da se takmiči, dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara i višestruka svetska šampionka ne može da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Dohi.

„Razočarana sam što ću biti sprečena da branim teško stečenu titulu. Ali to me neće odvratiti od borbe za ljudska prava svih sportistkinja”, rekla je Semenja, preneli su britanski mediji.

IAAF je tražila da se preinači odluka o suspenziji pravila kako bi se izbegla ozbiljna zabuna među sportistima i organizatorima takmičenja i kako bi se zaštitio integritet sporta.

ČITAJTE:  Ukrajinski gej vojnici nemaju ista prava kao heterosekusalni

U pismu, IAAF je odbacila optužbu da njena pravila sprovode nejednakost polova, rekavši da je to pravilo uvedeno „upravo zato što je IAAF posvećen zaštiti prava sportista”.

Semenjin advokat rekla je da ta odluka nema uticaj na žalbu.

„Nastavićemo sa žalbom i borićemo se za Kasterina osnovna ljudska prava. Trka se uvek odlučuje na cilju”, rekla je ona.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.