Sedam lezbijskih filmova koje željno iščekujemo


Nakon sušne 2017, donosimo najavu sedam veličanstvenih koji bi mogli zadovoljiti naše apetite za kvalitetnim prikazom lezbijskih odnosa na velikim ekranima.

Kvalitetni lezbijski filmovi poprilična su rijetkost, a čak i kad postoje, nisu dovoljno medijski popraćeni. Među popularnim filmovima prošle godine jedino su se “Atomska plavuša” i “Thelma”, norveški film nominiran za nagradu GLAAD, pozabavili lezbijskim odnosima.

No, čini se da ova godina u tom smislu obećava. Imat ćemo prilike vidjeti filmove koji na nadahnut način prikazuju lezbijsku ljubav, kao i queer žene koje se nemaju u planu ispričavati ikome zbog onog što su i kakve su. Donosimo sedam lezbijskih filmova koji bi mogli podići prosjek relativno otužnoj lezbijskoj kinematografiji, po preporuci portala GoMag.

Becks

Nadahnuta životom kantautorice Alysse Robbins, bruklinska glazbenica Becks (igra je Lena Hall) vraća se živjeti s majkom nakon nenadanog, bolnog prekida s djevojkom koju glumi popularna pjevačica Hayley Kiyoko. Becks se ponovno navikava na svoj rodni grad i svirajući u lokalnom baru za napojnice, sve se više zbližava s udanom ženom (Mena Suvari). Film nudi topao prikaz osobnog razvoja protagonistice, njezino pronalaženje vlastitog glasa, a sve je začinjeno dobrom glazbom.

ČITAJTE:  Elton Džon postao EGOT

Disobedience

“Disobedience”, snažna priča o zabranjenoj ljubavi, adaptacija je istoimenog romana Naomi Alderman. U filmu se Ronit (Rachel Weisz) vraća u ortodoksnu židovsku zajednicu nakon smrti svog oca, voljenog rabina. Povratak ponovno razbukta romansu između Ronit i njezine prijateljice iz djetinjstva Esti (Rachel McAdams), što izaziva sablazan u gradu. Zamamne erotske scene između dviju glavnih glumica podigle su mnogo prašine na festivalu u Torontu, no kritika je pohvalila razne druge aspekte filma. Rachel Weisz čak je čitala lezbijsku literaturu kako bi se što bolje pripremila za film.

The Miseducation of Cameron Post

I ovaj je film adaptacija romana – autorice Emily M. Danforth. Nalazimo se otprilike u 1993. godini. Nakon što tinejdžerica Cameron Post (Chloë Grace Moretz) bude uhvaćena in flagranti s drugom djevojkom za vrijeme maturalne zabave, konzervativna teta prisili je na konverzijsku terapiju. Ipak, Cameron prihvaća da je lezbijka, suprotstavi se nastojanjima institucije da je preodgoji i putem pronalazi i blisko povezanu gej zajednicu. Film je dočekan vrlo pozitivno na festivalu Sundance, gdje je osvojio glavnu nagradu žirija. Kao velika saveznica LGBT zajednice, Moretz je posvetila nagradu svim LGBTQ osobama koje su preživjele konverzijsku terapiju uz nadu da će se podići svijest o tom problemu.

ČITAJTE:  Ispovest Nikoline Kovačević nakon operacije promene pola

Lizzie

Ovaj mračni, biografski triler zasniva se na istinitoj priči o Lizzie Borden kojoj je suđeno za ubojstvo oca i maćehe 1892. Živeći pod strogim nadzorom oca, Lizzie (Chloë Sevigny) osjeća se kao zatvorenica u vlastitom domu. Kad njezina obitelj unajmi Bridget Sullivan (Kristen Stewart) za sluškinju, dvije žene brzo razviju intiman odnos. Vrijedi istaknuti da nam film zapravo donosi prvu eksplicitno queer ulogu popularne Stewart.

Vita and Virginia

Dugo iščekivani film o romansi Virginije Woolf (Elizabeth Debicki) i pjesnikinje Vite Sackville-West (Gemma Arterton) posvećen je odnosu dviju književnica koji je trajao gotovo desetljeće i koji je dobro posvjedočen mnogim pismima koje su za to vrijeme razmijenile.

ČITAJTE:  Dodeljena Merlinka nagrada za najbolji kvir film na FEST-u

My Days of Mercy

Unatoč oprečnom stavu o smrtnoj kazni, između Lucy (Ellen Page) i Mercy (Kate Mara) nesumnjivo postoji kemija – koliko god njihove razlike djelovale nepomirljivima, međusobna privlačnost pokazuje se snažnijom. Nije li lezbijski film s Ellen Page u glavnoj ulozi ostvarenje snova za mnoge queer žene?

Tell It to the Bees

Na kraju dolazi još jedna adaptacija – istoimenog romana Fione Shaw. Film je zapravo romantična drama smještena u 1950-e koja prati odnos između doktorice Jean Markham (Anna Paquin) i majke jedne od njezinih pacijenata Lydije Weekes (Holliday Grainger). No, u malom britanskom gradu njihova romansa ne može ostati tajna. Roman objavljen 2009. opisan je kao djelo koje donosi ushit i oslobođenje pa preostaje nadati se da će i film biti takav.

Izvor: XXZ magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.