Savet Evrope traži bolju zaštitu LGBT osoba tokom pandemije

Savet Evrope zatražio je danas od država da zaštite LGBT osobe tokom zdravstvene krize i izolacije usled pandemije korona virusa.

„Vlade i civilno društvo treba da nastave sa naporima da zaštite mlade LGBTI osobe (lezbijke, gej, bi, trans i interseks) pružanjem psihosocijalne i mentalne zdravstvene podrške i uspostavljanjem telefonskih linija za pomoć“, saopštila je generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Ona je navela da je pandemija korona virusa pogoršala nejednakost koju već trpe ugrožene grupe u društvu. „Mladi pripadnici LGBT koji su tradicionalno stigmatizovani i marginalizovali, dodatno su izloženi riziku još većeg govora mržnje i nasilja, kako kod kuće tako i u javnosti“, upozorava generalna sekretarka SE.

Marija Pejčinović Burić, koja je na čelu organizacije za zaštitu ljudskih prava i demokratije u 47 evropskih zemalja, precizirala je da izolacija može posebno da bude teška onima koji su suočeni sa odbacivanjem porodice.

„Restriktivne mere koje su uvedene zbog pandemije, ograničile su im pristup podršci prijatelja, LGBTI centara, nevladinih organizacija ili obrazovnih institucija“, dodaje ona.

Francuska vlada je krajem aprila najavila hitan plan protiv nasilja nad LGBT osobama tokom izolacije, uz finansiranje noćenja u hotelu za žrtve nasilja.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.