Savet Evrope predstavio preporuke za borbu protiv zločina iz mržnje prema LGBT osobama


Komitet Saveta Evrope za borbu protiv diskriminacije, različitosti i inkluzije (CDADI) predstavilo je danas državama – članicama te organizacije novi izveštaj s 12 preporuka za borbu protiv zločina iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i polnih karakteristika.

Ove preporuke obuhvataju širok spektar mera: od poboljšanja kapaciteta i obuke službi za sprovođenje zakona i olakšavanje žrtvama da prijave zločin, do poboljšanja sprovođenja postojećih propisa, saopštio je Savet Evrope.

Izveštaj se oslanja i na nekoliko značajnih slučajeva iz Evropskog suda za ljudska prava čije su presude proširile obim zaštite. Ovi slučajevi naglašavaju dužnost države da razotkrije motive napada i pretnji, sprovede efikasne istrage i zaštiti pojedince od nasilja izazvanog homofobijom.

ČITAJTE:  Parada ponosa u Prištini: Gradonačelnik, Kurti i ministri u prvim redovima

Izveštaj takođe crpi reference iz preporuka Saveta Evrope i drugih međunarodnih tela koje naglašavaju razvoj međunarodnog prava o ljudskim pravima u pogledu različitih seksualnih orijentacija i rodnih identiteta.

Uzimajući u obzir različite nivoe svesti i geografsku pokrivenost podrške žrtvama zločina iz mržnje, izveštaj preporučuje uspostavljanje službi podrške za specifične potrebe LGBT žrtava, uz održivo finansiranje kako bi se obezbedila pokrivenost i podrška širom zemlje.

Izveštaj takođe baca svetlo na zanemareno pitanje zločina iz mržnje nad LGBT pritvorenicima i naglašava hitnu potrebu za poboljšanom obukom zatvorskog osoblja.

Sprovođenjem ovih preporuka države članice mogu doprineti sigurnijem i inkluzivnijem društvu za sve pojedince, bez obzira na seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i polne karakteristike.

ČITAJTE:  Savet Evrope pozvao Bugarsku da ne usvoji zakon o gej propagandi

Izvor: Insajder


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.