Saton: Pravo je vreme da gejevi “izađu iz ormara”


Bivši fudbaler Čelsija i Seltika Kris Saton ocenio je da je “sada pravo vreme” za fudbalere da kažu da su homoseksualci.

Predsednik Fudbalskog saveza Engleske Kreg Klark rekao je početkom nedelje da se plaši da bi fudbaleri mogli da trpe zlostavljanje, ali se Saton ne slaže sa tim.

“Kada prvi igrač prizna da je gej, ostali će ga pratiti. Nema boljeg vremena za fudbalera da izadje i kaže: ‘Ja sam gej’. To bi bila najbolja stvar koja bi se dogodila u debati o homofobiji. Mislim da bih tada pomislio: ‘Dobro, ali da li me je briga’. Uveren sam da bi 99,9 odsto ljudi isto mislili, pa da li mi sada postavljamo nivoe zasnovane na reagovanju onih 0,1 odsto”, rekao je Saton za Dejli Mejl.

ČITAJTE:  Selektor Austrije odstranio tri igrača zbog homofobije

Bivši fudbaler Čelsija, Seltika, Aston Vile, Blekburna i Birmingema rekao je da bi vrhunski fudbaleri trebalo da budu iskreni po pitanju homoseksualnosti.

“Domaći navijači bi podržali svog igrača, a gostujući ne bi”, dodao je Saton, koji je odigrao jednu utakmicu za reprezentaciju Engleske.

On je naveo da ima mnogo uvredljivih skandiranja, ali je upitao da li je to lošije od onih pesama koje pevaju male grupe navijača o tragedijama koje su zadesile protivničke klubove.

Prvi fudbaler u Engleskoj koji je javno priznao da je gej bio je bivši napadač Notingem Foresta Džastin Fašanu 1990. godine. On je izvršio samoubistvo osam godina kasine, u 37. godini, posle optužbi o seksualnom zlostavljanju 17-godišnjeg dečaka.

ČITAJTE:  Chris Evert i Martina Navratilova pozivaju ženski tenis da se kloni Saudijske Arabije

Od tada u engleskom fudbalu nije bilo javnih izjašnjavanja o homoseksualnosti, sve do februara 2014. godine, kada je to učinila bivša kapitenka ženske reprezentacije Kejsi Stoni.

Nemac Tomas Hiclšperger je prvi fudbaler koji je igrao u Premijer ligi a koji je priznao da je gej. On je to učinio u januaru 2014. godine, kada je završio karijeru u Evertonu.

Saton je rekao da veruje da bi svaki igrač koji se izjasni kao homoseksualac dobio “bezrezervnu podršku” saigrača.

“Mislim da su šale stvari do kojih bi se najdalje otišlo. Sve drugo bilo bi maltretiranje, a saigrači bi se umešali i zaustavili to. Tako to ide”, rekao je Saton.

Izvor: B92

ČITAJTE:  Na listi RFZO pet novih lekova za lečenje HIV-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.