Sarajevo film festival: Nagrada za najbolju režiju Milici Tomović


Vidno uzbuđena Milica Tomović zahvalila se na Srcu Sarajeva za najbolju režiju.

Austrijsko-nemačka “Velika sloboda” reditelja Sebastijana Majzea osvojila je sinoć nagradu Srce Sarajeva za najbolji film, dok je priznanje Sarajevo film festivala za režiju dobila Milica Tomović za srpske “Kelte”.

Na svečanosti dodele nagrada 27. Sarajevo film festivala u gradskom Narodnom pozorištu, za najboljeg glumca proglašen je Georg Fridrih za ulogu gej robijaša u Majzeovoj drami “Velika sloboda”.

“Preplavljen sam osećanjima. Ovo je sjajan festival i mesto. Naš najveći cilj je bio da napravimo film iz srca, tako da je ovo odgovarajuće”, rekao je reditelj Majze, koji je primio Srce Sarajeva za svoj film, kao i u ime odsutnog Fridriha.

ČITAJTE:  Danas u Beogradu protest podrške ruskoj LGBT zajedinici

Srce Sarajeva za najbolju glumicu podelile su Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Šabani, iz filma “Brdo na kome riču lavice”, francusko-kosovske produkcije, koje su u video poruci sa rediteljkom Luanom Bajrami zahvalile na nagradi “koja mnogo znači”.

Vidno uzbuđena Milica Tomović zahvalila se na Srcu Sarajeva za najbolju režiju, naglasivši da je njena ekipa stvorila “sa mnogo ljubavi”, niskobudžetnu dramu “Kelti”, koja prikazuje ponašanje grupe odraslih na decijem rođendanu u Beogradu 1993. u vreme ratova i sankcija.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac pripalo je “Pejzažima otpora” Marte Popivode, koja je istakla da se njen film bavi antifašističkim otporom, a da je ovo najvažnija nagrada za njenu ekipu, jer je dolazi iz Sarajeva i sa festivala nastalog tokom opsade.

ČITAJTE:  Policajci vršili torturu i seksualno zlostavljanje dve LGBT osobe u Beogradu

Specijalna nagrada žirija pripala je dokumentarcu “Looking For Horses” Stefana Pavlovića, Specijalan pomen žirija dobio je “Isti san” Rumuna Vlada Petrija, dok je Nagradu za ljudska prava osvojio “Les Enfants Terribles” turskog autora Ahmeta Nekdeta Čupura.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobio je “Sve što dolazi” Hrvata Mate Ugrina, dok je poseban pomen žirija zaslužio “Raseljeni” Samira Karahode sa Kosova, a Srce Sarajeva za najbolji studentski film zaslužili su “Letni planovi” Rumuna Aleksandrua Mironsekua.

Sarajevo film festival ove godine je prvi put dodelio Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti, koju je dobila rediteljka sa Kosova Norika Sefa za film “Tražeći Veneru”, dok je specijalan pomen žirija u toj kategoriji dobila Laura Vendel za “Playground”.

ČITAJTE:  Ugovarali sastanke preko Grajndera i pljačkali žrtve

Sarajevo film festival biće završen sutra, projekcijama nagrađenih filmova i premijerom filma “Toma” reditelja Dragana Bjelogrlića.

Izvor: Telegraf.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.