Sajmon Mekdonald: Prajd i jednakost su fundamentalne vrednosti

Stalni podsekretar britanskog Ministarstva spoljnih poslova – Forin ofisa, Sajmon Mekdonald otvorio je “Kvir (Queer) Salon 2017”, u okviru “Nedelje ponosa”, uz poruku da su “Prajd” i jednakost svih grajana fundamentalne vrednosti svakog društva.

“Prajd i jednakost su glavna tačka u agendi britanskog društva i njene vlade”, rekao je Mekdonald i poručio da su to vrednosti koje se šire šriom sveta, pa i u Beogradu i Srbiji.

Mekdonald koji se prethodno sasatao s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, izrazio je zadovoljstvo što će učestvovati u beogradskoj “Paradi ponosa”.

Izložba je otvorena u Velikoj Galeriji Kulturnog centra “Grad”.

Po rečima kustoskinje izložbe, Ane Simone Zelenović, ovogodišnji “Queer Salon” fokusiran je na “dekonstrukciju termina kvir” i prikazuje radove odabranih umetnika iz regiona, među kojima i iz Albanije, koji su učestvovali u značajnim umetničkim takmičenjima.

Kako je dodala, ovogodišnji “Queer Salon” ima dva osnovna cilja: da “predstavi multimedijalni sadržaj koji analizira značenje i implikacije termina kvir na umetnost i medije u Srbiji”, i da “definiše kvir umenost”.

Tokom “Nedelje ponosa 2017” biće organizovano 50 priredbi u Beogradu – izložbe, koncerti, filmske projekcije, debate, konferencije, “Pride Forum”.

“Nedelja ponosa 2017” je otvorena izložbom Mirka Ilića “Tolerancija”, a biće završena šetnjom od Slavije do Trga Republike, 17. septembra u podne.

Izvor: Agencija Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.