“Sad možemo da kažemo Ustav brani premijerki da se uda”


Izbor Ane Brnabić važan je za LGBT zajednicu u Srbiji, najpre na simboličnom nivou, rekao je za profil “Zašto” na Fejsbuku Predrag Azdejković.

On od premijerke očekuje da sprovede Akcioni plan za sprovođeje Strategije za smanjenje diskriminiacije koji je u prethodnom sastavu donela Vlada Srbije.

“Tu je defnisano da Srbija mora pravno da reguliše istopolna partnerstva, kao i kako trans osobe dolaze do novih dokumenata”, naveo je Azdejković i dodao da je to obećano LGBT zajednici, ali da ništa nije urađeno.

“Nadam se da će vlada Ane Brnabić sprovesti taj akcioni plan”, rekao je predsednik Gej info centra iz Beograda..

Njen izbor doprinosi i vidljivosti ovdašnje LGBT zajednice, kazao je Azdejković koji, kako kaže, sumnja da u zemlji Srbiji sada postoji osoba koja ne zna za Anu Brnabić i da je ona pripadnica LGBT populacije.

ČITAJTE:  Policajci vršili torturu i seksualno zlostavljanje dve LGBT osobe u Beogradu

“Mislim da će vremenom to doprineti i smanjenju predrasuda prema LGBT populaciji, rekao je on.

Azdejković kaže i da iako nema nikakva prevelika očekivanja od nje. Brnabićevu, kako kaže, na neki način vidi kao sredstvo aktivističke borbe zato što LGBT aktivisti u svakom trenutku mogu na primer da kažu – Ustav Republike Srbije zabranjuje premijerki da se uda.

“Mi nju možemo da koristimo kao simbol naše borbe. To nam otvara mnogo više prostora, naročito medijskog, za stvari koje želimo da postignemo”, rekao je Azdejković.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.