Ružić u subotu na petoj paradi „Ponos Srbije“

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je povodom Pete parade „Ponos Srbije“ da je Srbija država koja neguje različitost i toleranciju i teži da obezbedi još bolje uslove za ostavrivanje prava svih grupa koje se smatraju manjinskim.

On je istakao da je protekli period obeležen i rešavanjem određenih pitanja od značaja za lični status transrodnih osoba.

„Izmenom propisa uveli smo mogućnost evidentiranja činjenice promene pola u matičnu knjige rođenih čime smo stvorili i pravni okvir da se rodna raznolikost prihvati i prizna, kao što je to slučaj u modernom evropskom društvu“, rekao je Ružić i dodao da bi svi trebalo da budemo ponosni na učinjeno, ali i svesni da je još toga što treba uraditi na ovom polju.

Ministar je ocenio kao vrlo plemenito što LGBT populacija organizovanjem Pete parade „Ponos Srbije“ ukazuje i na probleme drugih manjinskih zajednica. „Pozdravljam solidarnost i podršku koju LGBT populacija ovim činom pokazuje. To samo potvrđuje činjenicu da je Srbija svakim danom sve bolje, svesnije i tolerantnije društvo“, rekao je ministar.

Peta parada „Ponos Srbije“ se održava u subotu, 29. juna 2019. godine, pod sloganom „Borba još uvek traje – pridruži se!“, u čast 50 godina od Stounvolske pobune u Njujorku, koja važi za početak masovnog svetskog pokreta za prava LGBT osoba. Ministar Branko Ružić prisustvovaće ovom događaju.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.