Rusija sprovodi istragu protiv Netfliksa zbog „gej propagande“


Rusija će sprovesti istragu protiv Netfliksa zbog striming sadržaja koji sadrži takozvanu „gej propagandu“, koji, kako se navode, nije označen kako treba, objavio je poslovni dnevnik Vedomosti.

Sve ovo sledi nakon što je javna poverenica za zaštitu porodice Olga Baranec optužila američki onlajn video servis Netfliks za kršenje ruskog zakona o „gej propagandi“. Ona se požalila Ministarstvu unutrašnjih poslova da je Netfliks prekršio zakon iz 2013. koji zabranjuje širenje „propagande o netradicionalnim seksualnim odnosima“ među Rusima mlađim od 18 godina kada emituju LGBT serije sa oznakom 16+.

Aktuelni zakoni u Rusiji dozvoljavaju „devijantni“ sadržaj, sa izuzetkom pedofilije, da se emituje ili strimuje sa oznakom „18+“.

ČITAJTE:  Modni mogul navodno godinama silovao mladiće

„Netfliskova šarena kolekcija filmova i TV serija govori o životima homoseksualaca, lezbejki, biseksualaca i transrodnih osoba“, rekla je Baranec za Vedomosti.

Organi za sprovođenje zakona obično podnose prekršajne ​​prijave protiv prekršilaca kontroverznog ruskog zakona o zabrani „gej propagande“ prema maloletnicima, podsećaju mediji.

Ranije u novembru, sud u Moskvi je kaznio ruski muzički video kanal Muz-TV sa milion rubalja (14.000 dolara) pošto su u emisiji bile zvezde koje menjaju pol i ono što su gledaoci rekli da liči na istopolno venčanje.

Iako aktivisti za ljudska prava i zapadne države kritikuju zakon o „gej propagandi“ iz 2013, socijalno konzervativna baza podrške predsednika Vladimira Putina ga u velikoj meri podržala, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju ukorenjene anti-LGBT stavove među stanovnicima Rusije.

ČITAJTE:  Emi nagrade: Dreg kraljica je ukrala šou

Definicija braka kao zajednice između muškarca i žene sada je takođe sadržana u Ustavu Rusije nakon glasanja o ustavnim amandmanima 2020.

Ranije ovog meseca Vedomosti je izvestio da ruski internet provajderi razmatraju sveobuhvatne zabrane „perverznih“ televizijskih emisija i filmova na platformama za striming.

Predložena pravila bi prvi put uticala na onlajn strimovanje i mogla bi da dovedu do toga da ruski internet provajderi blokiraju filmove poput „50 nijansi sive“ i emisije poput „Bilioni“.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.