Rijaliti protiv realnosti


Do pre samo nekoliko godina Gej parada je jesenju političku temperaturu podizala do vrtoglavih visina, a sada, evo, prođe mlako, bez imalo buke, besa demonstracija i nasilja, maltene nezapaženo. Skeptici tvrde da je tome tako zato što su paradu obezbeđivale “snažne policijske snage”, ja skeptike podsećam da su sve prethodne parade obezbeđivale “snažne policijske snage”, ali da te snage imaju efekta samo kada se famozna “politička volja” poklopi sa “najdubljim nacionalnim interesom”.

Tako je – dok je to bilo dnevnopolitički probitačno – Gej parada predstavljala “najgrublji atak na srpske porodične vrednosti i pravoslavnost”, da bi se posle samo dve-tri godine pretvorila u pokaznu vežbu iz “srpske tolerantnosti i evropejstva”. Setite se samo sa kakvom je samo indignacijom (i sa kakvim izrazom gađenja na licu) ondašnji premijer, a sadašnji politkom vlade, Ivica Dačić odbijao i primisao da se pojavi na Gej šaradi – pardon, paradi – a pre neki dan je paradu predvodila lično novopremijerka, Ana Brnabićeva.

ČITAJTE:  Dokle više netrpljivost prema drugačijima?

Ali ako je na Gej paradi bilo mirno, na protestu koji su pred zgradom TV Pinka upriličili Boško “Obraz” Obradović i Milan Stamatović, uopšte nije bilo tako, kao što tako (mirno) bezneli neće biti ni u rijalitiju u koji je Šešelj koincidentno ušao, kao što se ni rijaliti koji je tokom protesta iz Pinka izašao u realnost nikada neće vratiti u matičnu kuću.

Ostavite sad političke simpatije i antipatije po strani, pa hajde da razmotrimo šta se dogodilo u toj nerazmrsivoj mešavini realnosti i rijalitija. Ne znam da li je Željko Mitrović čitao teoretičare i praktikante medijskih manipulacija, ali je – čitao ih ili ne – sa tačke gledišta svojih Pinkovih interesa postupio vrlo učinkovito, tako što je Boškov i Milanov protest pretvorio u rijaliti program, sa sve – kako pravila žanra nalažu – pevanjem i plakanjem.

ČITAJTE:  Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

Mitrović je najpre (bila je to faza pevanja) dirigovao protestnim pokličima, potom je stao da baca banane u gomilu – što je bila jasna poruka protestantima da se u evolucionom lancu, nalaze jedan beočug niže nego što misle – ali onda je realnost uzvratila udarac rijalitiju i to bukvalno, tako što je neki đilkoš nokautirao nazočnu Pinkovu novinarku. Policija je siledžiju brzo savatala i sprovela ga u nadležni kadiluk, ali se realnost još brže ponovo sunovratila u rijaliti, u pravljenja slona od komarca, u kome je incident – u nemogućnosti da se protumači kao pokušaj atentata na Vučića – predstavljen kao kosmička katastrofa. Svi su to videli. Malo je ko, međutim, primetio da je slon neopažen ušao u prodavnicu porcelana.

ČITAJTE:  Gej par iz Italije oduševljen Srbijom

Piše: Svetislav Basara
Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.