Razočarani smo zbog odsustva lidera opozicije sa Parade ponosa


Gej lezbejski info centar želi da prenese razočaranost srpske LGBT populacije zbog odsustva lidera opozicije sa ovogodišnje septembarske Parade ponosa.

Smatramo da je sramotno da se nijedan od lidera opozicionih stranaka, koji često naglašavaju da poštuju ljudskih prava, nije pojavio na ovogodišnjoj septembarskoj Paradi ponosa u Beogradu. Parada ponosa se zakazuje godinu dana unapred, tako da je datum održavanja poznat, te zbog toga ne prihvatamo „opravdano odsustvo“ jer to samo pokazuje da nisu želeli da dođu!

Naročito problematičnim smatramo izjavu Saše Jankovića da „kad prođe milost i opet puste svoje batinaše doći ću iz solidarnosti opet, a pustiće čim ne budu na vlasti“, čime se priželjkuje ponovno nasilje na ulicama, kako bi se opet bilo solidarno?! LGBT populacija je jedna od najdiskriminisanijih grupa u Srbiji, koja trpi nasilje i živi u strahu, koja nema Zakona o istopolnim partnerstvima, niti Zakon o rodnom identitetu i ako to sve Saši Jankoviću nije dovoljno za solidarnost, već moraju i hiljade huligana da izađu na ulicu, onda nama njegova solidarnost ni ne treba!

ČITAJTE:  Solun: Protest nakon što je 200 mladića jurilo transrodni par

Iskreno i duboko smo razočarani ovim potezom i odsustvom podrške, naročito kada uzmemo u obzir da su mnogi pripadnici LGBT populacije vaši glasači. Umesto da opozicione stranke pokažu veću solidarnost i veću podršku LGBT populaciji od stranaka na vlasti, one biraju da se distanciraju i odu u suprotnom smeru, što nas zabrinjava.

Potpuno razumemo praksu junskog Ponosa Srbije što javno naglašava da na njihovom skupu političari i diplomate nisu dobrodošli, jer nam je sada jasno da iza nekadašnje podrške LGBT pravima stoje samo prazne priče i politički proračun.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.