Prvi put javne akcije podrške LGBT osobama van Beograda


Zajedničkim akcijama organizacije ”Labris”, državnih institucija i lokalnih organizacija civilnog društva danas se u Beogradu i, po prvi put, u još šest gradova obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT).

Kako je navedeno u saopštenju, organizacijom javnih aktivnosti kojima je skrenuta pažnja javnosti na položaj LGBT populacije ove godine su se Beogradu u obeležavanju 17. maja prvi put pridružili i Novi Sad, Niš, Subotica, Pančevo, Novi Pazar i Kragujevac.

U ovih sedam gradova funkcionišu ”Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama” u kojima ravnopravno učestvuju LGBT udruženja i predstavnici državnih institucija – policije, tužilaštva, gradske uprave, centara za socijalni rad… koje prate i reaguju na slučajeve diskriminacije ove manjinske grupe.

ČITAJTE:  Gruzija ograničava prava LGBT zajednice

Koordinatorka iz organizacije ”Labris” koja realizuje projekat ”Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji” Jelena Vasiljević rekla je da se Međunarodni dan borbe protiv homofobije prvi put ove godine obeležava javnim akcijama izvan Beograda.

Prema njenim rečima, to pokazuje snagu i uticaj lokalnih mreža i pomaže razbijanju predrasuda i poboljšanju položaja LGBT osoba.

Labris sprovodi akcije obeležavanja IDAHOT-a sa više od 80 partnera, i to 66 institucija i 22 organizacije civilnog društva.

U organizaciji akcija u sedam gradova, pored ”Labrisa”, učestvovale su lokalne organizacije civilnog društva ”Gayten LGBT”, ”Haver Serbia”, ”Više od pomoći”, ”As centar”, ”Urban in”, ”Izađi”, ”Novosadski humanitarni centar”, ”Crvena linija”, ”ŽMIG”, ”Nova +”, ”Grupa za decu i mlade Indigo”, ”Kolektiv Niš”, ”Alternativni krug”, ”Romsko srpsko prijateljstvo Stablo”, ”Romski informativni centar” i ”Stav+”.

Transpolne i transrodne osobe posebno osetljiva grupa

ČITAJTE:  Tužilaštvo: Postupamo povodom slučaja torture nad gej mladićem

Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta nedopustiva i zabranjena zakonom, podsetila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Kako je saopšteno iz kabineta poverenice, transpolne i transrodne osobe spadaju u posebno osetljivu grupu koja je u pojedinim slučajevima izložena nasilju i fizičkim napadima, zbog čega je izuzetno važno da nadležni organi reaguju pravovremeno i efikasno na zaštiti i bezbednosti ovih osoba.

Iako postoji napredak u poboljšanju poštovanja prava LGBT osoba, te su ove teme učestalije i u javnosti, poverenica apeluje na medije da ne prenose diskriminatorne stavove i govor mržnje prema ovoj društvenoj grupi i da izveštavaju bez senzacionalizma, poštujući najviše etičke standarde i Kodeks novinara Srbije.

ČITAJTE:  Na listi RFZO pet novih lekova za lečenje HIV-a

Izvor Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.