Prvi put i predsednik Vlade na beogradskom Prajdu


Ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu prva je na kojoj će učestovati i predsednik Vlade Srbije, javlja AFP i podseća da je Ana Brnabić u junu postala jedan od malobrojnih premijera u svetu koji se otvoreno deklariše kao pripadnik LGBT populacije.

Aktivisti, međutim, kažu da su anti-gej predrasude i dalje raširen problem u Srbiji.

Ove godine očekuje se oko 3.000 učesnika Prajda, a za održavanje reda će biti angažovano oko 2.000 policajaca – više nego dvaput manje u odnosu na prošlu godinu, kaže jedan od organizatora Goran Miletić.

– Svake godine imamo neki pozitivan korak napred – rekao je on za AFP.

Francuska agencija navodi da je imenovanje Ane Brnabić na mesto premijera bilo iznenađenje, koje je kod skeptika izazivalo sumnju da predstavlja deo pokušaja da se promeni imidž Srbije, u sklopu nastojanja predsednika Aleksandra Vučića da zemlju uvede u Evropsku uniju.

ČITAJTE:  Sin svih nas: Kritika predstave „Naš sin“

Na konferenciji o govoru mržnje, u petak, Brnabić je kao “besmislene” odbacila optužbe da je postala šef vlade samo zbog svoje seksualne orijentacije.

Kao tehnokrata, sa iskustvom u biznisu, ona je u intervjuima nastojala da se distancira od LGBT pitanja i izražavala nadu da ljudi na nju neće gledati kroz prizmu njene seksualne orijentacije.

– Različitost i tolerancija ne smeju biti svedeni samo na priznanje i uvažavanje pripadnika LGBT populacije, već i na druge manjinske grupe – rekla je Brnabić.

AFP ukazuje da će još dva ministra Vlade Srbiije ove godine biti na beogradskom Prajdu.

Agencija podseća da je prva Parada ponosa u Beogradu, 2001. godine, završena nasiljem nad učesnicima, a da je skoro deceniju kasnije, 2010. godine takav skup ipak održan, ali je ponovo došlo do nasilja između anti-gej aktivista i policije, posle čega Prajd nije održan naredne tri godine.

ČITAJTE:  Portparolka Bele kuće plakala zbog anti-LGBT zakona

Izvor: BLic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.