Prvi poznati gej fudbaler postao direktor Štutgarta

“Ovo nije bezizlazna situacija”, rekao je “Der Hammer”, koji je postigao deset golova u poslednjoj sezoni u kojoj su “švabe” osvojile titulu. Ove im preti ispadanje u Cvajtu, a samo što su se vratile.

Tomas Hiclšperger (36), čovek čiji su golovi iz “čekića” koji je čuvao u levoj nozi doneli Štutgartu poslednju titulu prvaka Nemačke u nezaboravnoj sezoni 2006/07, preimenovan je danas u sportskog direktora tog kluba.

Preimenovan, jer je “Hic” već obavljao funkcije direktora Akademije i člana Borda, pa će iskustvo stečeno tokom karijere fudbalera i mladog funkcionera pokušati da upotrebi u predstojećoj borbi prvog tima za “goli” bundesligaški život.

Pred “Der Hammerom” je možda i teži posao u poređenju sa “jurnjavom” za Šalkeom i Verderom od pre 12 godina okončanom osvajanjem “salatare” u poslednjem kolu, utoliko što je odgovornu funkciju preuzeo u trenutku kada se ekipa nalazi u zoni ispadanja i sa jednim osvojenim bodom u poslednjih šest kola Bundeslige.

Predsednik kluba sa “Mercedes-Benz” arene, Volfgang Ditrih, već je ove sezone menjao trenera, međutim kako je to donelo samo kratkoročne pozitivne rezultate, posle poraza od Fortune iz Diseldorfa od 3:0 prošlog vikenda odlučio se za smenu direktora Mihaela Reškea i povratak Hiclšpergera “u pogon” iz kog je pre devet godina kao velika zvezda otišao u Lacio.

Navijači su u strahu od treće selidbe u Cvajtu od osnivanja kluba praktično od starta sezone, koju je kao trener započeo Tajfun Korkut, iako je oktobarski dolazak Markusa Vajncirla na klupu popravio raspoloženje na jugu Nemačke i nagovestio beh iz opasne zone.

STAO UZ TRENERA, IGRAČIMA PORUKA

Novom treneru bilo je potrebno nešto više od mesec dana da razdrma posrnuli tim pa je Štutgart krajem novembra i početkom decembra serijom od tri pobede u pet kola (Nirnberg 0:2, Augzburg 1:0, Herta 2:1) nagovestio izlazak iz magnovenja i povratak u sredinu tabele gde je okončana prošla sezona – prva po povratku iz druge lige (7. mesto).

Međutim, od tada je osvojen bod u narednih šest rundi, stvari se u svlačionici nisu popravile ni tokom zimske pauze u šampionatu, pa su se “švabe” brzo vratile tamo odakle su i došle. Borba za opstanak najavljena je skorom 1-2-7 u prvih deset rundi, a kako je broj Štutgartovih rivala za opstanak počeo da jenjava u januaru i februaru (samo je još Augzburg “blizu”), predsednik belo-crvenih morao je da napravi još jednu smenu u sportskom menadžmentu.

Štutgart je od osnivanja Bundeslige 1963. godine proveo samo tri sezone u Cvajti: 1975/76, 1976/77 i 2016/17.

“Ovo nije bezizlazna situacija”, rekao je Hiclšperger, koji je tokom karijere nastupao za Aston Vilu (2001-05), Štutgart (2005-10), Lacio (2010), Vest Hem (2010-11), Volfsburg (2011-12) i Everton (2012-13), uporedo predstavljajući reprezentaciju Nemačke u jednoj od lošijih era u njenoj istoriji (2004-10, 6 golova, 52 utakmice).

“Daću sve od sebe kako bismo usmerili naše snage na opstanak, ali u isto vreme i postavljanje uspešnih temelja za buduće uspehe”, dodao je Hiclšperger i najavio da će svakodnevno sarađivati sa trenerom Vajncirlom.

“Moj najvažniji zadatak biće da budem od pomoći treneru”, dodao je, upućujući na to da suštinu problema vidi u fudbalerima, ne u stručnom štabu.

Začelje tabele: Frajburg 23, Šalke 22, Augzburg 18, Štutgart 15, Hanover 14, Nirnberg 12.

Hiclšperger, koji je rođen u Minhenu, imao je mnogo problema sa ligamentima kolena tokom karijere, pa je relativno rano odlučio da se povuče. Nedugo posle poslednje utakmice u dresu Evertona, 2013. godine, odlučio je da javno progovori o seksualnoj orijentaciji i javnosti otkrije da je gej i da mu je to napravilo brojne neprijatne situacije u poznoj fazi karijere nakon što je u odlučio o svojoj seksualnosti da razgovara sa nekolicinom saigrača za koje je smatrao da će ga razumeti.

Od tada, javno se zalaže za borbu protiv homofobije u profesionalnom sportu, a potpisivanjem ugovora sa Štutgartom do 2022. godine vratio se na javnu scenu i postao gej sa najodgovornijom funkcijom u nemačkom fudbalu, bar ako govorimo o onima koji ne kriju svoju seksualnost.

U međuvremenu radio je kao stručni konsultant nacionalnog servisa ARD.

U jednom od intervjua, Hiclšperger je otkrio da je bežeći od spoznaje da je homoseksualac umalo oženio tadašnju devojku, Inge, ali da je u poslednjem trenutku odustao shvativši da čini pogrešnu stvar i prema njoj i prema sebi.

Izvor: Mondo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.