Prvi katolički kardinal dao otkaz zbog optužbi za zlostavljanja

Papa Franja prihvatio je ostavku američkog kardinala Teodora Mekarika, optuženog za seksualno zlostavljanje dece i odraslih, javljaju američki mediji.

Kardinal ima 88 godina i postao je prvi katolički kardinal u istoriji koji je dao otkaz zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

“Njujork tajms” je objavio da je poslednji put neki kardinal dao otkaz 1927. godine zbog političkog neslaganja s Vatikanom, što dokazuje da je Vatikan vrlo ozbiljno shvatio optužbe protiv Mekarika. Pokrenuta je istraga i bivši kardinal će odgovarati pred crkvenim sudom.

“Njujork tajms” je prošle nedelje objavio priču jedne od žrtava kardinala, muškarca koji je izjavio da ga je on zlostavljao od kada je imao 11 godina. Mekarik je tada služio u Nju Džersiju, a muškarac koji se predstavio kao Džejms ispričao da ga je on zlostavljao pune četiri godine, a kada je pokušao da o svemu kaže porodici oni mu nisu verovali. Kardinal je postao u 2001. godini.

Prošlog meseca mu je zabranjen rad zbog optužbe da je zlostavljao šesnaestogodišnjeg ministranta 1971. godini. Optužen je za seksualno zlostavljanje dece i odraslih poslednjih nekoliko decenija, a nije poznato koliki je broj njegovih žrtava.

Robert Houtson, bivši sveštenik i žrtva zlostavljanja, izjavio je da se glasine o Mekariku šire jako dugo, ali ništa nije učinjeno dok u javnost nisu istupile žrtve koje su bile deca kada ih je napadao.

Houtson želi da se protiv bivšeg kardinala podigne i državna optužnica.

“Optužba sekularnih vlasti je potrebna jer Crkva ne može da nadgleda samu sebe”, rekao je Houtson.

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.