Prustove homoertoske priče konačno pred čitaocima


Priče se dotiču teme homoseksualnosti i Prust ih je napisao kada je bio u dvadesetim godnama.

Pisane pri kraju 1890. devet priča Marsela Prusta, jednog od najvećih francuskih pisaca i autora čuvenog “Traganja za izgubljenim vremenom”, konačno će biti objavljene ove jeseni. Za priče se sve ovo vreme verovalo da su izgubljene.

Kako su danas javili francuski mediji, te priče, koje su bile deo serijala “Tajna prepiska”, Prust je izdvojio i nisu do sada nikada štampane, jer ih je autor označio kao “veoma slobodne”.

U međuvremenu se mislilo da su izgubljene.

Priče se dotiču teme homoseksualnosti i Prust ih je napisao kada je bio u dvadesetim godnama i kada je privodio kraju pisanje zbirki pesama i kratkih priča, koju je nazvao “Zadovoljstvo i dani”. Tada je nameravao da ih uključi u pomenutu knjigu.

ČITAJTE:  Ijan Mekelen raskinuo sa 54 godina mlađim dečkom

Tokom pedesetih godina prošlog veka našao ih je stručnjak za Prusta, Bernar de Faloa, koji ih je štampao na francuskom oktobra 1997. godine.

Prema rečima francuskog izdavača, priče u toj knjizi su mešavina bajki, fantazije, dijaloga sa pokojnicima i otkrivaju korene Prustovog stila, koji je u svom punom potencijalu ostvaren u njegovom kapitalnom delu “U potrazi za izgubljenim vremenom”.

– Svih devet priča su ostale tajna, jer pisac nikada nije pričao o njima – kazao je predstavnik izdavačke kuće Faloa.

Prust je u vreme pisanja bio u svojim dvadesetim godinama. Većina tih tekstova ukazuju na njegovu homoseksualnost na jedan mračan i tragični način, kazao je izdavač.

– Prust nikada nije javno priznao da je homoseksualac, pa je išao čak do te tačke da je izazvao na dvoboj kritičara koji je napisao da je gej, jer je to naslućivao. Istovremeno, Prust je čeznuo da vodi ljubav sa nekim mladićem, ali je isto tako mrzeo da ga nazivaju homoseksualcem – napisao je Edmund Vajt u Prustovoj biografiji.

ČITAJTE:  Dodeljena Merlinka nagrada za najbolji kvir film na FEST-u

Vajt smatra da je bilo u Prustovom karakteru da skriva svoju intimu, iako su svi znali da i on ima sklonosti ka istom polu, baš kao i mnogi likovi o kojima je pisao.

Sada će sa temom homoerotike, stila, portretisanja društva u Prustovim delima čitaoci i kritičari moći da se bave i kroz nove priče. Nova knjiga ima samo 176 strana, a za sada nije najavljeno kada će priče biti prevedene na engleski jezik.

Prust je umro 1922. godine od upale pluća.

Izvor: Telegraf.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.